Как "Опенхаймер" и "Клети създания" отвяха конкуренцията на БАФТА с общо 12 статуетки

"20 дни в Мариупол" спечели в категорията за документален филм

19.02.2024 | 13:47 Редактор: Тодор Петров

Филмите "Опенхаймер" и "Клети създания" доминираха на британските награди БАФТА. Лентите грабнаха общо 12 статуетки.

БАФТА за най-добър актьор грабна Килиън Мърфи за ролята му на Робърт Опенхаймер.

"Огромно благодаря, БАФТА. Искам да благодаря и на няколко важни за мен души. Най-разбиращият, мил, честен и доблестен продуцент в Холивуд - Крис Нолън и Ема Томпсън. Благодаря, че видяхте в мен нещо, което и аз не успях да видя", сподели Мърфи. 

Биографичната лента на Кристофър Нолан е големият победител на британските филмови награди. Лентата взе седем отличия, включително за най-добър филм.

БАФТА за най-добра актриса спечели Ема Стоун за изпълнението си в "Клети създания". 

"Благодаря, благодаря наистина. Това е огромна чест. И тъй като сме в Лондон, ще използвам възможността да благодаря на треньора ми по британски акцент за този филм - Ниълс Суейн. Той не се смя, когато трябваше да изговарям думи като "вода" с британски акцент. Благодаря ти, Англия, че ме прие!", откровена бе Стоун.

Мрачната комедия спечели и БАФТА за дизайн на продукцията, дизайн на костюмите, грим и прически, специални визуални ефекти. "Момчето и чаплата" очаквано бе обявен за най-добра анимация, а "20 дни в Мариупол" спечели в категорията за документален филм. Филмът за войната в Украйна най-вероятно ще спечели и "Оскар". 

77-ите награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство бяха връчени в Лондон. Събитието се проведе под патронажа на принц Уилям. Престолонаследникът на кралската корона присъства на награждаването без съпругата си Кейт, която се възстановява от коремна операция.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС