България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Евроизборите създават напрежение, партньорите във властта вече преговарят

И за двете управляващи коалиции има негативи, смятат Милен Любенов и проф. Росен Стоянов

08.03.2024 | 10:42 Редактор: Вяра Димова

Първият ултиматум от ГЕРБ-СДС за коалиционно споразумение изтича днес. Лидерът на партията - Бойко Борисов, обяви, че ако нямаме подписано споразумение, отиваме на предсрочни избори. Днес се очаква да започнат и преговорите между партньорите.

"Ако има сблъсък, той ще бъде по време на предсрочни избори. Най-накрая една от политическите формации заговори за коалиционно споразумение. Надявам се облаците да се разсеят и да има поне обозримост", коментира политологът проф. Росен Стоянов в студиото на "България сутрин".

Според политолога Милен Любенов преговорите между партньорите вече са започнали.

"На всички беше ясно, че тази ротация трябва да се състои след 6 март. Сега се създаде напрежение, което до голяма степен се дължи и на наближаващите европейски избори. И двете коалиции търпят негативи от участието в този формат, опитват се да се позиционират и от гледна точка на европейските избори. Виждам припряност. Инициативата трябва да бъде в ГЕРБ, защото тя ще получи първия мандат за съставяне на правителство, Мария Габриел ще стане министър-председател. От снощи прави впечатление, че има лека нормализация на тона", изрази мнение Любенов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Стоянов уточни, че трябва да има успокоение, ритъм на събитията, както и всеки да е наясно, че с подобен род публични изяви няма да постигне "разграничаване чрез самоидентификация за предстоящите европейски избори".

"Заговори се за разделяне на власт, регулатори - това означава ли, че евроместата ще бъдат разделяни?", запита още професорът. 

По думите на Любенов не е толкова важно кой ще участва в разговорите, защото решенията се вземат от политическите партии: "Решения вече има с подписване на декларацията. Беше ясно казано, че този кабинет - "Денков-Габриел", ще продължи 18 месеца и след 9 месеца ще има ротация. Сега коалиционно споразумение - добре. Това е правилна стъпка. Ако формациите искат да продължат в нормален диалог, то от такъв документ има нужда. Добра новина е, че и двете коалиции са се спрели на такава идея".

Идеята за паритет е невъзможна, категоричен е проф. Стоянов. 

"Загубилите избори получиха с втория мандат правото първи да управляват. Това си е крачка напред. Инатенето, така че МС да остане едно към едно, да има само една промяна - смяна на министър-председателя и овладяването на външно министерство, говори за лека политическа арогантност. ГЕРБ е от по-опитните партии, знаят, че електоратът им е търпелив", анализира проф. Стоянов.

Събеседникът му прогнозира, че големият препъникамък ще бъде съставът на МС, като уточни, че съставът в момента няма как да остане.

"Някои министри не се справят добре. В някои министерства работата не върви. Трябваше да има оценки. Относно външно министерство - създаде се ситуация, при която външно министерство стана залог за това дали ще има правителство. Ще се стигне до отстъпка и ще се намери трета фигура, която да оглави външно министерство", заключи Любенов.

Според него партиите са в непрестанен режим на обяснение.

Гледайте целия разговор във видеото.