Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолог: Не трябваше да се бърза с приемането на оставката на Денков

Ротацията няма да протече безпроблемно, смята Ивайло Илиев

07.03.2024 | 16:13 Редактор: Деси Николова

С 216 гласа "за" парламентът единодушно прие оставката на премиера Николай Денков. На този фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че ПП-ДБ "провокират избори", но въпреки това ще преговарят с тях.

"Затвърждава се усещането, че ротацията няма да протече безпроблемно. Вероятно преговорите ще се проточат. Възможно е в края на месец март да бъде излъчен следващият редовен кабинет и това, което наблюдаваме, е продължаващо проявление на демонстрация на сила и опит за ултиматуми от страна на ГЕРБ, които те да поставят към своите некоалиционни партньори", заяви политологът Ивайло Илиев в студиото на предаването "Директно".

Част от причината за политическите искри между управляващите бе фактът, че Борисов обяви - ако няма радикални промени в кабинета, регулаторите и съдебната система, ГЕРБ няма да участва, а от своя страна Асен Василев подчерта, че промени може да има, но не те могат да бъдат големи поради краткия период за преговори.

"Отношенията между Борисов и Василев претърпяха сериозни промени през изминалите месеци. Истината е, че това което повдигна напрежението, е скоростно гласуваната оставка. Можеше да не се бърза чак толкова с нейното приемане", отбеляза Илиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи доверието между управляващите е на изключително ниски стойности.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа