България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мариус Донкин: Живеем в ужасни времена, изпитанието от кризата обогатява човек

Актьорът разказа за предстоящия международен фестивал "Към звездите"

23.02.2024 | 09:40 Редактор: Искра Ангелова

Актьорът Мариус Донкин е част от международно събитие, което ще се състои за 12-и път в България - Международният фестивал на монодрамата "Към звездите".

"Ужасно е времето, в което живеем в момента, но дано тези кризи се отразят смислено. Кризата е изпитание, която обогатява човека, важното е как ще преминем през нея и как ще успеем да вземем плюсовете за себе си. В този смисъл са и доста голяма част от представленията, които са в този международен фестивал. На 26 и 27 най-вече са двете, които говорят в тази посока. На 26 февруари е представлението "На Косово", с един много приятен човек, който третира проблемите на войната, което като че ли нас най-много ни интересува", каза Донкин в студиото на "България сутрин".

Той разкри, че вторият ден е за Йордания: "Там е засегнато това как човек изгубва своята идентичност - изключителен проблем е това. Засяга се и идентичността на целия народ, който ще остане".

Световноизвестният режисьор Тиери Аркур и бродуейският актьор Джийн Жилет също идват у нас за международния театрален фестивал. На 29 февруари зрителите ще могат да се насладят на произведение от 1941 г. - "Квартет за края на времето".

"Любовта към изкуството и старото кино трябва да бъдат истината. Истината, която всеки дава в работата си, има резултат. Но киното сега е много по-различно отпреди и като темпо, и като актьорска работа, и като звуци. И киното, и театърът ни преминаха през сериозен стрес, дори дълго време", допълни Донкин в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.