България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Таков, БСП: Не сме предали избирателите, София е в аварийно състояние

Само с работещ СОС може да има референдум за Паметника на Съветската армия, заяви общинският съветник

09.02.2024 | 08:32 Редактор: Елеонора Танева

Предадоха ли избирателите си БСП - София и защо гласуваха за Цветомир Петров за председател на СОС?

"Алтернативите бяха две - тотален блокаж в Общинския съвет, другата седмица да завалят жалби към ОИК за прекратяване правомощията на общинските съветници и още месеци безвремие и хаос. Не ни плашат нови избори, а състоянието на града - София е в аварийно състояние", заяви общинският съветник от местна коалиция "БСП за България" Иван Таков в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че въпреки дадената подкрепа за Цветомир Петров за председател на СОС, не е преглътната червената линия с демонтажа на Паметника на Съветската армия. 

"Ще продължаваме да се борим с всички сигнали, които сме пуснали. Нашата алтернатива по казуса е една - имаме входиран доклад за референдум преди месеци, това за да се случи трябва най-малкото работещ Общински съвет", посочи Таков.

Общинският съветник отхвърли обвиненията на Корнелия Нинова, че подкрепата за Цветомир Петров е предателство. 

"Никога няма да предадем избирателите си. Ние имаме решение на колективните органи  - на градския съвет, коалиционния съвет на местната коалиция на групата общински съветници. Взехме най-доброто решение за града, гражданите и за градската организация", категоричен е Таков.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че при гласуването на бюджета на София ще стане ясно какво е мнозинството в СОС. 

"Ако не мине бюджетът и важните реформи - или сам ще си тръгне, или ще бъде сменен. По 13 часа да се правят циркове не е от полза за никого и за града. Трябва да има управляващо мнозинство, което е работа на най-голямата група от ПП-ДБ", добави общинският съветник от "БСП за България".

Гледайте целия разговор във видеото.