България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Земеделците не искат повече пари, а да работят - настояват за средства сега

Оставката на министъра не решава проблемите, заяви Светлана Боянова от Българската аграрна камара

08.02.2024 | 08:38 Редактор: Елеонора Танева

Поредна среща на земеделските производители с властта, но отново без конкретен резултат. Протестите и блокадите у нас остават. Днес те ще бъдат 4-часови. 

"Резултатът от тази среща е напредък в преговарянето по някои от точките. Обсъждахме новото предложение, което е в сектора на зърнопроизводителите - начина, по който да се подготвят справките, които да доказват загубите - новото предложение за методика и калкулация. За другите сектори постигнахме напредък, показахме, че е необходимо подпомагане не със съобщените 150 млн., а то да достигне ставката, която са получавали производителите миналата година", заяви изпълнителният директор на Българската аграрна камара Светлана Боянова в студиото на "България сутрин". 

Има напредък в преговорите и по законодателните промени, които да решат проблемите с производството и продажбата на земеделската продукция. Важен е и Законът за бранша, който да даде силна представителност на земеделските производители, да е ясно кой защитава правата им.

Целта е средствата за 2024 г. да бъдат получени сега, за да могат да подготвят земеделците насажденията си и да имат реколта. 

Боянова беше категорична, че представителите на Българската аграрна камара не искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев, защото това няма да помогне на сектора, а само ще забави промените.

"Не можеш да имаш политически искания в този ключов момент, когато производителите чакат ключови решения. Важно е да се променя политиката, а не министърът. За някои от колегите с искания на оставки е въпрос на его", коментира Боянова пред Bulgaria ON AIR.

Протестите ще продължат, докато исканията не бъдат изпълнени. По думите на госта хората не се интересуват от общата сметка.

"Няма да отстъпим от искането да бъдат ставките като миналогодишните за плодове, зеленчуци, животновъди. Това беше искането от самото начало. На земеделския стопанин общият бюджет не му говори нищо, той иска да знае как да планира своя бюджет. Като знае, че ще е като миналата година, ще направи своя разчет", допълни Светлана Боянова.

Гледайте целия разговор във видеото.