Земеделци и правителство не се разбраха, разкол между асоциациите

В петък ще има нова среща

07.02.2024 | 21:28 Редактор: Искра Ангелова

Преговорите между фермерите и властта завършиха без резултат, а нови разговори са насрочени за петък. Дотогава протестите продължават.

На днешната среща в Министерския съвет се стигна до разкол между земеделските асоциации - От Българската аграрна камара и зърнопроизводителите се разграничиха от Български фермерски съюз.

Последните обявиха, че са изложили исканията си пред земеделския министър и очакват обратна връзка.

"Влязохме, видяхме, че на нея има организации, които нито протестират към момента, нито имат нещо общо с нашите искания, които са чисто законодателни. Тези хора имат чисто политически искания и затова ние поискахме да се разграничим. Казахме на министър-председателя, че ще изчакаме да си приключи срещата с тези хора, които явно имат политически искания, в момента имат и заместник-министър в министерството. Нямам мандат да седна с тях на една маса, затова решението беше да излезем", каза Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Проведохме разговори с премиера, за съжаление, от Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопрозводителите казаха, че не желаят да разговаряме заедно и решихме да разделим срещата, така че тя се проведе на два етапа", сподели Преслав Борисов от Български фермерски съюз.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR