България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Купи сега, плати по-късно" - за какво да внимаваме при онлайн плащанията?

За рисковете при новите модели пазаруване - коментар на Жанет Найденова и Габриела Руменова

01.02.2024 | 09:49 Редактор: Деси Николова

У нас в е-търговията все по-силно се прокрадва новият модел "купи сега, плати по-късно".

"Последните проучвания, които са от края на 2023 г., показват увеличение на точно този модел на закупуване - "Купи сега, плати по-късно". Това предоставя една допълнителна възможност и допълнителен избор на потребителите да закупят необходими за ежедневието си стоки, които иначе не биха могли да си позволят", отбеляза председателят на Българската е-комерс асоциация Жанет Найденова в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че този тип закупуване е вид потребителски кредит по същия начин, по който във физическите вериги хората си закупуват необходими за тях стоки, но не могат да платят на момента. Сега вече се прехвърля и в онлайн средите. 

"Рисковете са свързани основно с това, ако самият потребител не е достатъчно активен да провери какви са възможностите и условията за тях. Когато говорим за такъв тип услуги, винаги е възможно да попаднем в капан, ако не познаваме достатъчно добре спецификата на тази услуга. Моят съвет е, преди да прибегнем към каквато и да е новост, да питаме тези, които вече са минали по този път и да питаме експертите", подчерта създателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в ефира на Bulgaria ON AIR.

В България все още е предпочитан наложеният платеж, пред това да плащаме с кредитна или дебитна карта предварително. Според гостите причините за това са несигурността на хората при покупка и желанието предварително да проверят стоката, която закупуват.

Нова тенденция е да взимаме пратките си не от куриерски офиси, а от специално поставените за това шкафчета по улиците.

"Това е един невероятно удобен начин да си получите пратката във време, което е удобно за вас, на място, което вие сте избрали и не зависите от работното време на куриера, за да отидете в неговия офис", поясни Найденова.

По думите на Руменова преди да правим онлайн поръчки е важно да обърнем внимание на сайта и търговеца, от който искаме да закупим нещо, като основното нещо е да видим дали има контакти за връзка с търговеца.

Гледайте целия разговор във видеото.