България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Розопроизводители са на тръни: Без субсидия от държавата полетата ще запустеят

Парите ни трябват до края на април, каза Петър Симеонов

23.01.2024 | 07:44 Редактор: Елеонора Танева

Напрежение сред розопроизводителите - браншът се опасява, че няма да бъде включен в т.нар. украинска помощ.  

"Все още не е ясно дали ще бъдем изключени или включени. Надяваме се разумът да надделее, иначе ще бъде пагубно за сектор "Розопроизводство". Миналата година бяхме включени. Но 5 г. назад секторът страда, бяхме засегнати от Ковид кризата, войната в Украйна, спадат земеделските производители, които се занимават с розопроизводство", алармира заместник-председателят на професионалната Асоциация на розопроизводителите Петър Симеонов пред "България сутрин".

Той уточни, че секторът е 100% на светло чрез уреден Закон за розата, доклади, които подават дестилериите към НСИ и общинските служби за преработения розов цвят. 

"Държавната помощ ще бъде добре дошла за всеки розопроизводител. С всяка година има насаждения, които се изоставят поради липса на работна ръка. При нас средствата са нужни до края на април, режат се, чистят се, торят се градините, идват първите пръскания", уточни Симеонов.

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че все повече розопроизводители изоставят градините си, след като нямат доходи и насаждения загиват в рамките на 2-3 години.

"По данни на НСИ изкупната цена на розовия цвят е 3,82 лв. при бране на цвета и всички разходи 2 лв. на кг, от там нататък имаме 1,2 себестойност, едни 50-60 ст. за розопроизводителя са крайно недостатъчни за да пръска, оре, да подготвя насажденията, да не говорим за печалба", каза розопроизводителят.

Очакванията му са важният за България сектор да бъде включен в подпомогнатите от държавата отрасли, за да има бъдеще розопроизводството. Това ще стане ясно до края на седмицата. 

Гледайте целия разговор във видеото.