България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експеримент на "България сутрин": Може ли AI да създаде песен и кой държи правата

Всичко става с помощта на две приложения, някои са платени, каза Йоана Великова

22.01.2024 | 09:26 Редактор: Елеонора Танева

Изкуственият интелект рисува и пише есета само за няколко минути. Софтуерът може и да напише код вместо програмист само за няколко секунди. Експеримент на "България сутрин" показа може ли изкуственият интелект да създаде песен. 

"Целият процес от генерирането на текст и музика отне не повече от 5 минути със зададени от мен критерии и идея. Изтеглих две приложения - единият е текстов модел, другият е редактор на музика, с него избрах какво темпо искам, какви инструменти, и за 2-3 минути музиката беше готова. Ако нещо не ми харесва, то ми генерираше нещо съвсем различно, което да пасне на моя вкус", разказа процесът на създаване на песен от ИИ репортерът ни Йоана Великова

Чатът с ChatGPT започва така: "Разбирам, че искате да напишете текст на песен. Може ли да ми кажете някакви подробности или тема, която бихте предпочели за текста?"

Отнема две минути изчистването на детайлите по текста. Още толкова в приложението за музика. 

Преди песента да бъде записана обаче, трябва да се проучат нещата с авторските права. 

"Авторското право се защитава по два начина. Единият е чрез предварителна рецензия, писмен договор, който предварително се изисква и предоставя съгласието на автора. Ако това нещо не е налице, остава съдебният път. Въпросът е, че при наличието на изкуствен интелект, при наличието на непрозрачност, това е почти невъзможно към настоящия момент", обясни изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров.

Но всяко нещо има цена. Музиката, създадена чрез изкуствен интелект, се плаща. Сумата е по-малка от тази, която би се платила на композитор, но човешкият елемент и прочит липсват.

"За разлика от всички други творения, човекът е този, който може да създава, този, който може да смесва неща и да вдъхновява. Основното притеснение е, че ако ние намерим нещо, което е, условно казано, по-добро или по-евтино, можем да убием точно тази черта в човека и да обезсмислим този творчески елемент. В дългосрочен план това са опасенията. Всички разговори на европейско ниво са насочени към това - да, изкуственият интелект е ключов, да, той играе ключова роля за това да има иновации, да се развива бизнесът и така нататък, но той трябва да бъде ориентиран в полза и защита на човека", заяви Иван Димитров. 

Творческият сектор застава зад предложението на Европейския парламент на компаниите, разработващи изкуствен интелект, да им бъде вменено задължение за прозрачност при използваните на произведения за обучението на софтуера. Може би и затова част от приложенията за музика са платени.

Експериментът на Йоана показа, че всеки може да направи песен за 4-5 минути чрез изкуствения интелект. 

"Това малко или много застрашава творците. Това е процес, който реално отнема много време. Но ИИ може и да е от помощ", допълни Йоана Великова.

Гледайте целия разговор във видеото.