България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Изкуствен интелект" е дума на годината за българите, Путин е по-споменаван от Радев

Думата "война" отстъпва в класацията, съобщиха д-р Павлина Върбанова и Доротея Николова

22.01.2024 | 08:36 Редактор: Елеонора Танева

Българите избраха думата, която олицетворява 2023 година. Кампанията се провежда за трета поредна година, а конкурсът продължи две седмици. 

"Изкуствен интелект" печели с 45%, следван от "сглобка" с 37%, "Времеубежище" е с 35 на 100. Имаше възможност за гласуване на до 3 предложения, затова общият брой на процентите надхвърля 100", уточни  преподавателят по български език и литература Доротея Николова  в студиото на "България сутрин".

Топ 8 допълват думите:

  • война 22%
  • Шенген 17%
  • демонтаж 14%
  • ротация 13%
  • "Букър" 10%

За разлика от 2023 г. думата "война" губи челните позиции.

"Войните, които се разгарят, сякаш се нормализират и това е начин да приемем ставащото около нас. Лошо е, че престават да ни вълнуват. Животът е разнообразен, нови неща се появяват на хоризонта. Политическото отстъпва на заден план в съзнанието на хората и имаме две думи, които са различни от политическите теми, излизаме малко извън политическото говорене", коментира създателят на платформата "Как се пише" д-р Павлина Върбанова пред Bulgaria ON AIR.

Медийният анализ на Sensika за 2023 г. показва доминиращите знакови думи. Това са: България, Русия, Украйна, Европа, САЩ. 

"В сравнение с 2022 г. думата война е отстъпила от своите позиции, имаме 3 нови думи - семейство, избори и комисия", уточни д-р Върбанова.

Пред Bulgaria ON AIR Доротея Николова допълни, че за първи път в класацията има такова силно присъствие на думи, които не са свързани със силна тревога, политика и страх. И определи като новина избора на хората да включат "Времеубежище" и "Букър" в топ 10.

"Думата "дете" е почти единствената, която е увеличила своето присъствие в медиите, повечето са намалили своя интензитет, темите се диверсифицират. Тя е първата дума съществително нарицателно, която не е име на държава", каза още Николова.

Според проучването Борисов си връща първото място от 2021 г. сред личностите - през 2022 г. е бил на четвърта позиция. На втора място след лидера на ГЕРБ е руският президент Владимир Путин, следван от Румен Радев.

"Пеевски е повишил резултата си три пъти, Тодор Тагарев, Асен Василев, Мария Габриел са имената от правителството", добави д-р Върбанова. 

Организаторите на кампанията подчертават, че тя се радва на все по-голям интерес. "Винаги е добре да се оглеждаме в думите, те има какво да ни кажат", заяви д-р Върбанова.

Гледайте целия разговор във видеото: