AI вече ще може да имитира и ръкописен текст - какви са рисковете?

Учените са използвали модел, който включва вид невронна мрежа

16.01.2024 | 23:12 Редактор: Толя Стоянова
AI вече ще може да имитира и ръкописен текст - какви са рисковете?

Инструментите с изкуствен интелект (AI) вече позволяват генерирането на относително убедителни имитации на глас и т. нар. "дийпфейк" (от англ. deepfake - дълбока фалшификация) - видеоклип или аудиозапис с фалшиво съдържание. Скоро обаче AI ще може да се използва и за имитация на човешки ръкопис. Изследователи от университета за изкуствен интелект "Мохамед бин Зайед" (MBZUAI) в Абу Даби посочват, че са разработили технология, която да имитира нечий ръкопис на базата на едва няколко параграфа написан материал, съобщава Bloomberg. За да бъде постигнато това, учените са използвали модел, който включва вид невронна мрежа, създадена да учи контекст и значение при последователни данни. Екипът от учебното заведение, което се определя като първия AI университет, е получил патент от американската патентна служба за системата си за изкуствен интелект.

Изследователите все още не са направили приложението достъпно, но то представлява стъпка напред в област, която привлича интереса на научната общност от години. Има приложения и дори роботи, които могат да генерират ръкописен текст, но скорошното развитие на AI ускори разпознаването на характерни техники значително. Както и с другите AI инструменти обаче, засега остава неясно дали ползите няма да са по-малко от вредите.

Технологията би могла да помага на ранени хора да пишат, без да се налага да използват химикал, но също така рискува да отвори вратата към масови измами и злоупотреби. Инструментът ще трябва да се използва разумно, посочват в интервю двама от изследователите по проекта.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels