България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-министър Павлов: Преходът към еврото ще е плавен, всеки ще може да го преизчислява от лева

Инфлацията е най-голямото предизвикателство, но устойчиво намалява, посочи той

19.01.2024 | 09:31 Редактор: Толя Стоянова

Основното предимство на влизането ни в Шенгенското пространство е възможността за свободно преминаване. Това, което то позволява, има и своите икономически елементи.

"Добиваме големи ползи от това, че влизаме по вода и по въздух, но със сигурност главната цел и най-голямата полза ще бъде тогава, когато станем пълноправни членове на Шенген и по суша. Според оценки непосредственият ефект ще бъде повишаване с 4-5% на БВП. По-бързо, качествено и евтино ще се придвижват нашите стоки към европейските пазари. Членството ни в Шенген е фактор на доверие и стабилност - нещо, което ще бъде отбелязано от партньорите ни, които имат намерение да инвестират в нашата страна. Ще има повече добавена стойност и по-малко загуби, най-вече говорим за износа ни по вода", коментира зам.-министърът на икономиката Николай Павлов в студиото на "България сутрин".

По думите му Еврозоната също е основен приоритет и пътека, по която се върви уверено.

"Има срокове от страна на Министерството на икономиката. Нашата основна задача ще бъде да наблюдаваме правата на потребителите и цените. Говорим за голяма промяна, която ще засегне обществото. Бизнесът трябва да е достатъчно добре подготвен и информиран. Подготвя се специален сайт, в който ще бъде налична цялата информация. Работим с партньори за обмяна на полезен опит. Преходът трябва да бъде плавен, за да преизчислява всеки лесно от лева в евро", каза Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос реално постижима ли е датата 1 януари 2025 г. за влизане в Еврозоната, зам.-министърът на икономиката отговори, че към този етап инфлацията е най-голямото предизвикателство, но устойчиво намалява.

"Приключихме годината с под 5% инфлация. На всички критерии отговаряме, остава инфлацията. Това е фактор, който се влияе и от външните пазари. Много от големите държави влязоха в рецесия - Германия, Австрия, Швеция, Дания", посочи Павлов.

"Обръщаме поглед към Япония, Корея, Виетнам, Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства и Египет. Моментът е добър и е време за провеждане на форуми, в които се разискват въпроси за подсилване на икономическите отношения, обсъжда се износът, инвестициите. През последните години обръщаме голямо внимание на контакти и на държави в ЕС, но е добре да обърнем поглед и към тези по-далечни страни", заяви гостът.

Според него членството ни в Еврозоната ще доведе до покачване на кредитния рейтинг на страната. Като най-важни външни икономически партньори Павлов посочи Холандия, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Германия, Австрия и Франция, но добави, че интересът и възможностите, които могат да се открият за инвестиции от Корея и Саудитска арабия, също не са малки.

Гледайте целия разговор във видеото.