България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В Шенген по вода означава повече проверки по море за нерегламентирани превози

Потокът от туристи ще се увеличи, категоричен е кап. Венцислав Иванов

19.01.2024 | 09:05 Редактор: Деси Николова

България в Шенген по въздух и вода. След 31 март и пасажерските кораби би трябвало да бъдат с облекчен режим - пътниците, които пристигат от държава от шенгенското пространство, няма да минават паспортен контрол. 

"Това, което ще се промени е, че всички плавателни средства, идващи от Румъния по море, които се движат в 12-милната зона, следва да бъдат освободени от така наречения гранично-пропускателен режим. Към момента всяко плавателно средство, което за първи път посещава България по море, е възможно да акостира само в 3 точки - Царево, Варна и Бургас. След 31 март всяко плавателно средство, тип яхта или за спорт туризъм или удоволствие, пристигащо от Румъния, може да акостира във всяко яхтено пристанище", заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Морска администрация" капитан Венцислав Иванов в студиото на "България сутрин".

По негови думи това ще увеличи потока от туристи, тъй като ще бъде свободно влизането и излизането и тези три точки за акостиране няма да бъдат задължителни. 

"Все повече хора ще могат да посещават България от Румъния не само по суша, а и по море. Дистанциите не са чак толкова големи, в някои случаи са по-кратки отколкото от Бургас и Варна по море. Много хора, събота и неделя, могат спокойно да направят посещение на Балчик, без да се притесняват, че трябва да ги проверява някой. Просто пристигат, разхождат се и се прибират обратно", разясни кап. Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Въпреки ползите, кап. Иванов отбеляза, че приемането на страната ни в Шенген ще увеличи работата на институциите, които се занимават с морската ни граница. 

"Проверките по море ще трябва да се увеличат определено, тъй като вече ще има възможности тези плавателни средства да застават в съответните места, на които да акостират без граничен контрол и ще се налагат проверки на море, съвместно с "Гранична полиция", за нерегламентирани превози", поясни кап. Иванов.

Гледайте видеото с целия разговор.