България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отвличат деца и сега, в Шенген няма кой да проверява декларации на летището

Какви промени предстоят - коментар на адвокат Пламен Борисов

18.01.2024 | 08:20 Редактор: Елеонора Танева

Декларацията за съгласие на родител за извеждане на дете в страна членка на Шенген може да отпадне след присъединяването на България във въздушното и морско пространство. 

"В момента граничният контрол проверява дали децата имат разрешение - декларацията е документът, който служи пред проверяващите. Смисълът на Шенген е да няма никакви гранични контроли. Нарушение на родителските права се правят и в момента, деца се отвличат и сега", заяви адвокат Пламен Борисов в студиото на "България сутрин".

След влизането на в Шенген по въздух и вода ще останат граничните проверки по суша. 

"За сухопътните граници трябва да продължи да има такава декларация, а на въздушните и водни - не, защото няма да има граничен контрол. На летището чекирането е от авиокомпанията, тя не може да извършва такъв контрол, няма да е нужна нотариално заверена декларация за съгласие", уточни юристът.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че това, което няма да отпадне, е съгласието на другия родител или съдебно решение, което да го замести, ако другият родител не го дава.

"Съдът казва да или не и с него свободно може да пътувате, освен ако другият родител не търси дали сте нарушили параметрите на съгласие. С последните изменения на Семейния кодекс родител може да заведе иск да бъде забранено на другия да изведе детето. Проблемът ще бъде в правните последици при липса на съгласие. Тогава вече родителят, който е ощетен, ще иска да се промени начинът на местоживеене на детето", каза още Пламен Борисов.

Той препоръча законодателят да помисли за по-строги правни механизми за контрол на извеждането на деца. 

Гледайте целия разговор във видеото.