България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Глобалното затопляне унищожи 17% от снега в Европа, изкуственият увеличава травматизма

При лавина с изкуствен сняг шансовете за оцеляване са по-малки, заяви Зорница Спасова

15.01.2024 | 08:10 Редактор: Елеонора Танева

Глобалното затопляне налага все по-честото използване на изкуствен сняг за пистите по зимните курорти. Той създава повече рискове от травматизъм.

"Изкуственият сняг съдържа повече влага, по-хлъзгав е, по-леден, това води и до повече травми. Той има 30% водно съдържание и 70% въздух, а при естествения е 10% съдържанието на вода. Затова той по-бавно се уплътнява, карането на ски е по-меко, както и падането", заяви експертът от Националния център по обществено здраве и анализи Зорница Спасова в студиото на "България сутрин".

По-тежки са травмите при падане върху изкуствен сняг - натъртване, счупване, а анализите показват също, че при лавина изкуственият сняг тежи повече и освен по-големи травми, шансовете за оцеляване са по-малки.

Друг проблем, който гостът посочи като следствие от изкуствения сняг, е по-трудното му размразяване, което влияе на биоразнообразието. 

Последните проучвания показват, че 17% от снежната покривка в Европа е изчезнала в резултат на глобалното затопляне, като покачването на температурите е с около два градуса. 

"Най-засегнат е районът в Централна и Югоизточна Европа. Ще си правим изкуствен сняг, ако имаме отрицателни температури, за да се задържи. Ще е необходима повече енергия, повече вода. Но пък с възможността за изкуствен сняг туристите може да не пътуват на далени разстояния до курорти с естествена покривка и така ще се спестят парникови газове", коментира Зорница Спасова. 

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни, че с аномалиите във времето може да намалее честота на снеговалежи, които предизвикват катастрофи, но да се увеличи честотата на образуване на черен лед и слана, които също са предпоставки за ПТП-та. 

Спасова припомни, че резките промени във времето влияят и на различни заболявания сърдечно-съдови и респираторни заболявания, на хората, които са по-чувствителни метеопати, както и на психичното здраве.

Гледайте целия разговор във видеото.