България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще ни трябват едва 20-30 минути на летището след влизането ни в Шенген

За държавите от трети страни процедурата остава без промяна, заяви директорът на Летище София Хесус Кабайеро Пинто

11.01.2024 | 07:34 Редактор: Деси Николова

България става част от Шенген по въздух от 31 март тази година. Влизането в Шенгенското пространство ще донесе много ползи за страната и води със себе си множество промени по летищата в държавата.

"Летище София е напълно подготвено за приемането от 31 март. Всъщност, ние сме готови от няколко години, защото няколко инспекции на европейските институции го потвърдиха. Вие може сами да видите. Намираме се на Терминал 2 – това е новата зона за страни извън Шенген, която ще започне да функционира от 31 март. Ние разделихме коридора, както е според правилата – пътниците, които идват от Шенгенското пространство и тези извън него трябва да бъдат разделени. Затова вече сме отделили тези зони", заяви изпълнителният директор на Летище София Хесус Кабайеро Пинто в ефира на "България сутрин".

По негови думи около 70% от пътниците на Летище София са част от Шенгенското пространство и е важно да се отбележи, че граничният контрол ще бъде премахнат, което ще спести времето на пътуващите.

"Ще бъдат необходими 20-30 минути на пътника да се придвижи през летището. Ако пътувате от шенгенска държава като Италия, Испания или Франция например, ще бъде много лесно, бързо и безпроблемно, защото няма да има граничен контрол. С бордната си карта директно ще се насочвате към самолета. А до края на март ще направим и автоматична проверка на бордните карти. И така качването на самолетите ще става още по-бързо", разясни Кабайеро в ефира на Bulgaria ON AIR.

За държавите извън Шенген или трети страни процедурата остава без промяна – трябва да се преминава и през граничен контрол.  

"Ако пътувате към Великобритания или други държави извън Шенген, правите същото, но граничният контрол си остава. Така че, за да преминете към самолета, ще трябва да преминете през тази проверка", допълни изпълнителният директор на Летище София.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
1 rate up comment rate down comment 0
пак ни лъжат
преди 3 месеца
Паспортната проверка отнема не повече от 5 минути! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Ей, цъъъ
преди 3 месеца
Ами сега минаваме много по- бързо, особено ако си само с ръчен багаж!Смешници Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
заблуди
преди 3 месеца
Спестяват се 2-3 минути.... Сигнализирай за неуместен коментар