Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дечев, БСП: Провалът с Шенген е грандиозен, искаме пълната истина да излезе

"На тъмно се поемат ангажименти, които не са обсъждани и са заплаха за националната ни сигурност", каза депутатът

10.01.2024 | 20:40 Редактор: Вяра Димова

Започва третата сесия на това НС. Усилията на БСП ще бъдат насочени в социалната сфера и не само там. БСП остана единствената партия в социалния вектор. Една политическа партия, визирам "Продължаваме промяната", изкара няколко предизборни кампании, използвайки и присвоявайки това, което ние успяхме да постигнем в социалната сфера. Когато си направиха правителство с ГЕРБ и ДПС, бързо забравиха социалната тематика. Това каза депутатът от БСП Деян Дечев в студиото на "Денят ON AIR".

Голяма част от предложения от БСП социален пакет в бюджета за тази година бяха отхвърлени, напомни Дечев. 

"Следваше се стриктно правилото за 3% бюджетен дефицит, в никаква степен не отговаря на желаното от нас", уточни той.

Според него има много неясноти около приемането ни в Шенген по въздух и вода.

"Шенген и пълноправното ни приемане в Шенген беше изведено като приоритет от сегашното правителство, едно от основните неща, които държаха сглобката. На тъмно се поемат ангажименти, които не са обсъждани и са заплаха за националната ни сигурност. Говоря за обратното приемане на мигранти, които никой не знае колко ще бъдат, кога ще дойдат и каква е готовността на България да се справи с тази ситуация. Получихме информация от наши кметове, че по общините са изпращани анкетни карти, в които е искана обратна информация каква е готовността да поемат част от този поток", обяви в ефира на Bulgaria ON AIR депутатът от БСП. 

Ако премиерът Денков казва, че няма нищо скрито, защо само няколко дни след решението се подготвят промени, касаещи пребиваването на бежанци, попита Дечев. 

"От БСП настояваме цялата истина да излее наяве. Имаше много скрита информация. Входирахме искане за изслушването на г-н Денков и г-жа Габриел. Ще предложим това да бъде първо точка в утрешната ни програма", уточни гостът.

По думите му и трите партии, подкрепящи правителството, парадират с това, че имат сериозно европейско лоби: "В случая провалът им, темата Шенген - тема, която определят като важна и приоритетна, е грандиозен. Ние сме изпълнили изискванията от много време. Защо е това унизително отношение към България? За мен това е провал".

По въпроса с регулаторите, които трябва да изберем през новата година, Дечев обясни, че според заявката те ще бъдат разпределени между трите партии, които подкрепят правителството. 

"Ще бъдат разпределяни по политически принцип. Ние все още нямаме разговори. БСП има готовност и подготвени експерти за различните позиции", разясни депутатът от БСП.

Той напомни, че позицията на БСП по отношение на предложените промени в Конституцията от самото начало е ясно - че е против предложените промени. 

"Лоша и слаба законодателна дейност в това НС. Нисък рейтинг. Висок брой негативни становища. Топката е в КС", завърши Дечев.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Люба
преди 3 месеца
Ми питайте ДБ,кво питате нас? Сигнализирай за неуместен коментар