България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще се стигне ли до трансформация или демонтаж на Альоша в Пловдив?

"Това е един монумент, който ни разединява и поляризира мненията през годините", каза Веселина Александрова

08.01.2024 | 07:59 Редактор: Искра Ангелова

След като премахна скулптурите от Паметника на Съветската армия в София, дойде и въпросът какво ще се случи с другите подобни паметници у нас. Реакцията на Пловдив не закъсня. Там общински съветници заговориха за преместването на така известния паметник Альоша. Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов, сега общински съветник, обяви, че по темата с преместването на паметника трябва да се проведе референдум.

"Нашата позиция - на "Да, България" и "Демократична България", никога не е казвала, че сваляме, премахваме и разрушаваме паметника. Така че дали е възможно демонтиране, е предмет на разговор, до който трябва да стигнем до него след един такъв дебат. Но ние не казваме думата "демонтаж", а трансформация на пространството. През годините назад е имало доста епизодични идеи на артисти, изявени пловдивчани, но те са били спонтанни - имало е покриване на паметника, имало е смяна на надписа", каза лидерът на местната структура на "Да, България" Веселина Александрова за "България сутрин".

Тя сподели, че тези идеи са били без конкретна насоченост.

"Именно заради това ние говорим за трансформация на мястото и смятаме, че най-правилният начин това да стане е през конкурс за идейни проекти, за артистични проекти, защото Пловдив е европейска столица на културата. Пловдив е мястото, което трябва да се обърне към артистите. Имаше една една група, която предлагаше покриването на паметника с вдлъбнати огледала. Тоест, паметникът остава вътре, статуята остава вътре непокътната, но отвън огледала отразява града", допълни Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея е най-добре Общинският съвет да възложи изготвянето на конкурс, ако е възможно с участието на международно жури.

"Пловдивчани са доста объркани, имат разнопосочни мнения. Това е един монумент, който ни разединява и поляризира мненията през годините. Мнението на някои пловдивчани е доста погрешно. Няма статистика дали по-голяма част или по-малка искат паметникът да бъде премахнат. През 1996 година е имало решение на Общински съвет - Пловдив за "заличаване" на паметника от хълма, като това решение е било отменено от няколко инстанции", каза още местният лидер на "Да, България".

Веселина Александрова посочи, че първата сесия на Общинския съвет е на 17 януари.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС