България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво да правим с нежеланите подаръци и при какви условия можем да ги върнем?

Стоките, които са закупени онлайн, могат да бъдат върнати до 14 дни, посочи Габриела Руменова

27.12.2023 | 08:42 Редактор: Толя Стоянова

Коледните празници отминаха, но ако все пак опакованата кутия под елхата не ви е донесла това, което искате, идва въпросът има ли какво да правим с нежеланите подаръци и при какви условия можем да ги върнем.

"Подаръкът е емоция и трудно се разделяме с нея, но има хора, които решават да опитат да върнат това, което им е подарено. Стоките, които са закупени онлайн, могат да бъдат върнати до 14 дни. Много онлайн магазини дават и по-дълъг срок. Трябва да проверим. Трябва да предоставим документ или доказателства, че дадената стока е закупена точно от този търговец. При физическите магазини е още по-трудно, защото там законът не ги задължава да приемат обратно вече продадени стоки, ако те сами не са се задължили. Те го правят доброволно като добра практика", каза създателят на онлайн платформата "Ние потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

На въпрос има ли стоки, които не може да върнем, тя отговори, че има такива по закон. Когато говорим за онлайн покупките, това са стоките, свързани с хигиенни съображения или такива, които сме поръчали по свои индивидуални искания.

"Когато потребителите предявят рекламация, не трябва да дължат разходи за доставка, за разлика от правото на отказ, когато търговецът ни е информирал, че трябва да заплатим разходите", подчерта Руменова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ търговците могат да ни искат само толкова данни, колкото са необходими, за да бъде извършена услугата, и обясни, че да искат нашата рождена дата и адреса ни, както и повече данни, които нямат отношение към услугата, не е добра практика и е препоръчително в такива случаи да потърсим друг търговец.

"В много държави има практики, в които търговски вериги дават възможност на потребителите да закупуват храна в насипно състояние в кутии, които носят от вкъщи. В България няма такава практика. Всички кутии в магазините струват по 20 стотинки. Наредбата предвижда до 2027 г. да поскъпват с 5 стотинки и да достигнат 45 ст.", коментира Руменова.

Тя е изпратила писмо до президента Румен Радев, до министъра на околната среда и водите Юлиан Попов, до икономическия министър Богдан Богданов и до омбудсмана Диана Ковачева с молба, ако е необходимо да се извършат действия, свързани със законодателни промени, или да се проведе необходимият диалог.

"Трябва да се предприемат действия, защо искаме да опазим околната среда и мястото, в което живеем. Другата страна на проблема е, че се натоварват излишно хората. Ако ние си купим 5 неща, сега ни струва 1 лев, който хвърляме на вятъра", посочи Руменова.

Гледайте целия разговор във видеото.