България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изключителен стрес за организма - празничното преяждане е опасно за сърцето

Дори 2-3 килограма могат да бъде натоварващи за сърцето, заяви диетологът д-р Ана Йорданова

27.12.2023 | 07:54 Редактор: Деси Николова

След коледните пости и въздържанието дойде ред и на момента, в който можем да си хапнем всичко.

"Това е изключително голям стрес за организма. Особено когато сме били на един по-постен режим и изведнъж се започва с едно натоварване от протеини, от смесване на хиляди продукти, хиляди храни. Получава се много голям шок за организма на всяко едно ниво – стомашно-чревен тракт, сърце, съдове и дори нервна система", каза диетологът д-р Ана Йорданова в студиото на "България сутрин".

Тя отбелязва, че преяждането може да е още по-опасно за хора със сърдечни-съдови или стомашно-чревни заболявания, особено когато в храната се съдържа повече мазнина, каквито са и ястията по празниците.

"Важно е да се обърне внимание, че това е здравословен проблем. Преяждането наистина може да бъде доста сериозна трудност и спънка. Ако сте се подули и след това сте се оправили, пиете повече вода и се движите повече, всичко е окей, но понякога дори 2-3 килограма може да бъде доста натоварващи за сърцето", категорична бе д-р Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Диетологът посочи, че въпреки всичко най-полезната храни си остават плодовете и зеленчуците, и е важно да хапваме от тях, за да помогнем за детоксикацията на организма. 

Относно предстоящите празници, д-р Ана Йорданова препоръча: "Пийте повече вода, хапвайте повече от предястията и салатите, а всичко, което е допълнително, хапвайте умерено."

Гледайте целия разговор във видеото.