България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Промени в Кодекса на труда: Какви права имаме при работа от вкъщи?

Има притеснителни регламентации, нарушаващи гъвкавостта, каза Андреана Атанасова

21.12.2023 | 08:16 Редактор: Вяра Димова

Предлагат нови промени в Кодекса на труда, които предвиждат служителите да не отговарят на служебни имейли, когато не са в работно време. Това ще се случва независимо от уговорения начин на работа – от разстояние, хибриден или в помещенията на работодателя. 

"Алиансът на технологичната индустрия приема с голям респект предложенията на Министерството на труда и социалната политика за уреждане е регламентиране на условията на труд от разстояние, което в днешно време е крайно необходимо. Същевременно установяваме някои притеснителни регламентации, които нарушават гъвкавостта", каза председателят на Управителния съвет на Алианса на технологичната индустрия Андреана Атанасова в студиото на "България сутрин".

Като пример тя посочи изискването, въвеждано в Кодекса, да се посочи мястото на работа в индивидуалния трудов договор. Според нея това ограничава в голяма степен възможността на работещите от разстояние да се местят на различни места.

"Това би могло да бъде по-гъвкаво. Да, има практики, когато мястото се урежда в индивидуалните договори, но това е, когато имаме регламентирано постоянна работа от разстояние. Нашето предложение беше да се направи диференциация между постоянно или непостоянно полагане на труд от разстояние. Не беше възприето", обясни Атанасова пред Bulgaria ON AIR.

Целта на уреждането на въпроса за безопасни и здравословни условия на труд трябва да е ангажимент на работодателя. С въвеждането на изисквания за регламентиране на условията на работа от разстояние изискването пада върху работника, уточни председателят на Управителния съвет на Алианса на технологичната индустрия.

"В предложените изменения на Кодекса на труда се регламентират правата на работника да има правото на т.нар. "изключване". Виждаме проблем, който поставя в неравностойно положение тези, които ще извършват работа от разстояние и тези, които работят на място в офис", заяви Атанасова.

Гледайте целия разговор във видеото.