България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво е да си доброволец и как трябва да бъде законово рамкирана тази дейност?

"Изпращаме трудна година, изпълнена с предизвикателства и мащабни акции", каза Ясен Цветков

05.12.2023 | 08:10 Редактор: Вяра Димова

Днес празнуват хората, които безвъзмездно помагат на нуждаещите се и подобряват живота на много уязвими общности - доброволците. 

"В професионалния си път доброволците работят различни неща. Те са специфична категория хора, които дават добавена стойност в обществото. Доброволчеството играе роля там, където няма кой да свърши определени задачи. Доброволците имат желание да запълват празни места в системата от институции във всички сектори", каза председателят на Националната асоциация на доброволците в България Ясен Цветков в студиото на "България сутрин".

Все по-често през последните години се налага при природни бедствия и кризи да се мобилизират доброволци, напомни той.

"Това очертава неприятна тенденция, но не е нещо неочаквано. В следващите години се очаква да има все по-чести интензивни събития, ще се налага да има доброволци", прогнозира Цветков. 

Според него бедствията са все по-мащабни и изискват по-широка намеса и координация на различни доброволци от различни места, включително и в чужбина.

"Механизмите, които действат у нас, все още са изключително тромави", на мнение е гостът.

Цветков обясни и кой може да е доброволец: "Преди всичко, за да си доброволец, се изисква желание - човек да отдели време. Доброволците, реагиращи при бедствия, не са активни само когато има бедствия, напротив. Те са много по-активни в т.нар. спокойно време. Всеки психически и физически здрав човек може да бъде доброволец. Подписва се договор. Човек трябва да си хареса формирование и да подаде документи. За да може един човек да се нарече доброволец, трябва да премине най-малко първоначален основен курс".

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Националната асоциация на доброволците изрази впечатление, че се включват все повече успешни хора, които имат желание да помагат да обществото безвъзмездно.

"Изпращаме поредна трудна година, изпълнена с предизвикателства, с необходимост от организиране на мащабни акции. Мисията ни в Турция беше трудна. Научавайки новината, се организирахме от нулата. Законът за доброволчеството през последните години се преекспонира и нямаме краен резултат. Имаме нужда от нещо, което да вкара в рамки този процес", коментира Цветков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа