България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доброволчеството трябва да се възпитава в младите, а не да бъде еднократен акт

Лора Фучеджиева разказа за събитието на БЧК по повод Международния ден на доброволеца

04.12.2023 | 08:07 Редактор: Вяра Димова

На 5 декември светът отбелязва Международния ден на доброволеца. По този повод от Българския червен кръст планират мащабно събитие под мотото "Време за другите".

"Доброволчеството не следва да бъде еднократен акт, а нещо, което се възпитава у младите, у децата. Правим го безкористно. С нашите доброволци в Българския младежки червен кръст това е дейност, която често осъществяваме, а именно да промотираме доброволчеството в детски градини, училища", каза зам.-председателят на Българския младежки червен кръст Лора Фучеджиева в студиото на "България сутрин".

Тя стана и студент на годината за доброволческа дейност.

Има интерес от страна на хората, които искат да станат доброволци, но голяма част от желанието им е провокирана от предизвикателствата през изминалата година, включително и хуманитарните кризи, стана ясно от думите ѝ.

"В Младежкия червен кръст за тази година имаме над 7000 доброволци в цялата страна. Всеки, който иска да е доброволец, трябва да отиде в Областния съвет на Червения кръст и да каже, че има желание. Служители ще го насочат. Най-важното качество е желанието", посочи Фучеджиева пред Bulgaria ON AIR.

Няколко са основните дейности, по които се работи, обясни зам.-председателят на младежката организация.

"Първа помощ, имаме бежанско-мигрантска служба, планинската спасителна служба, водноспасителна служба. В Младежкия червен кръст вече работим и по нови и актуални теми за обществото като активно включване в социална среда", добави гостът.

Фучеджиева обяви и подробности за мащабно събитие, което е планирано на 5 декември.

"Ще се проведе в софийското Ларго от 10 до 14 ч., съвместно е с нашите партньори от РИМ и Националния център по трансфузионна хематология. Ще представим основни дейности, ще има демонстрация по първа помощ и безвъзмездно кръводаряване", уточни тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
the1
преди 4 месеца
Доброволчеството е лично решение и не е задължително. Няма място за възпитаване по тази линия! Сигнализирай за неуместен коментар