Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

БЧК алармира: В България няма достатъчно добро обучение на доброволците

"Тези, които са подготвени, се градят с години", каза зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска

12.09.2023 | 18:20 Редактор: Искра Ангелова

В България липсва достатъчно добро обучение на доброволци и хора, които да оказват първа помощ. За това алармира зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска в студиото на "Директно".

Тя отбелязва важността доброволчеството да се развива, за да може в ситуации на бедствие, авария или други инциденти, да бъде реагирано бързо и с обучени хора.

"Когато имаме спонтанни доброволци, те са ограничени на базата на капацитета, с който разполагат и това, което знаят. Тези, които са подготвени, се градят с години", отбеляза д-р Тодоровска. 

Според нея обучението за първа помощ и реакция при кризи изисква постоянна работа в различни възрасти - от детската градина през училището, в студентските години и на работното място.

"В други държави през целия този период на живота се учи и се преповтаря понякога наученото от предходния период, защото иначе ще се забрави. Едно знание, ако не се използва и не се практикува, то изчезва от нашите глави след няколко години", посочи д-р Тодоровска.

Курсовете за първа помощ, които се полагат от кандидат-шофьори, са добър начин за обучение, но е важно да има повторяемост, убедена е тя.

"Абсолютно е доказано, че след петата година това знание вече не съществува в този, който е минал курса по първа помощ и не може да го приложи в случай на нужда. Много пъти сме апелирали, че е важно да се регламентира под различна форма да има повторяемост на тези знания", обясни още д-р Тодоровска.

Гледайте целия разговор във видеото.