България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да потърсим обезщетение при продължително спиране на тока?

Богомил Николов и Пламен Борисов с ценни съвети към гражданите

01.12.2023 | 08:45 Редактор: Тодор Петров

Стотици хора продължават да са без ток в вече 5 дни. Имат ли право да получат обезщетение?

"При наличие на форсмажор или неопреодолима сила търговецът се освобождава от отговорност. Всяка година имаме снегове и спирания на тока, обаче тази година темата стана водеща. Видя се виновно поведение от страна на мрежовите оператори. Вече говорим не за форсмажор или неопреодолима сила, а за наподрязани клони - за неизпълнени задължения на мрежовия оператор. Трябва да се гледа случай по случай, но не от дружеството", заяви Богомил Николов от "Активни потребители" в "България сутрин".

Адвокат Пламен Борисов на свой ред коментира, че лесно може да се докаже, че клоните не са подрязани. 

"Законът ясно е казал: неопреодолима сила е непредвидено или непредотвратимо събитие. Всички знаехме, че ще има обилен снеговалеж. Знаехме, че ще има листа по дърветата, които не са паднали. Събитието не е непредвидимо. Не е непредвидимо, че има неподрязани клони. Ако стане война или падне самолет, това наистина е неопреодолима сила", обясни той пред Bulgaria ON AIR

Определено време без доставка на услугата се обезщетява с определена сума и това не се нуждае от доказване, стана ясно от думите на юриста. Автоматично фактурата ни се намалява.

"В цялата ми кариера аз не знам случай някой да е получил 30 лева", отбеляза Николов.

"Тази процедура очевидно е направена така, че да не работи, а хората нямат време да се занимават с такива работи. Ако щетите ни са достатъчно големи, тогава може да се заведе по-сериозен риск", съгласи се Борисов.

Според адвоката, ако се събрат всички пострадали и адвокатска кантора заведе иск за обезщетение, тогава ще се получи доста добър резултат, но това в България не действа. Имаме такъв закон, нямаме такава практика, изтъкна той.

"Плащаме заплати на хората в регулатора. Най-реалистично е да разчитаме на неговата роля и намеса. Хората няма да тръгнат по просеките с фотоапарати да снимат паднали клони. Има регистър, в който се отразяват всички прекъсвания. Регулаторът има достъп до тази информация. Трябва да намерим начин как да изиска автоматично изплащане на обезщетенията и отчет в кои случаи е изплатено", каза още Богомил Николов.

При щети с електроуреди имате срок от 72 часа да сигнализирате за щетите и да бъде извършена проверка от оценители от дружеството. Според Николов сме жертва на процедури, които са написани да ги има, но не и да се прилагат.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа