1000 жители на Кесарево са пети ден без ток - спят на студено, а храната в хладилника се разваля

Кметът обеща, че абонатите ще бъдат компенсирани

30.11.2023 | 18:55 Редактор: Толя Стоянова

Пети ден след обилните снеговалежи - все още има населени места без ток във Великотърновско и Русенско. Жителите на села в община Стражица са на тъмно и студено.

Програмистът Ивайло Петров от няколко години живее в Кесарево. Работи от вкъщи, но липсата на ток го принуждава да търси къде да отседне, докато се реши проблемът.

"Достъпът ни до интернет не е спрян, но като нямаме ток, няма как да го ползваме. Отоплявам се на ток и трябва вечерно време да търся къде да нощувам, някои вечери се налага по хотели, някои при приятели да отсядам. Не искам да си представям с деца как се справят без ток, за тях е още по-трудно", каза Петров.

В същата ситуация са близо 1000 жители на Кесарево.

"Пети ден няма ток. Във фризера всичко изсъхна, добре, че има камина, за да я палим. Спим на един диван в хола", сподели Атанас Станев.

"Много хора има на климатици. Сега идва жена, която е с две деца, каза, че умират от студ. Нямат печка на дърва", посочи Юсеин Юсеинов.

"За 200 лева месо, стока заминава, пък те ще ти дадат 20 лева. Кой ще ти ги даде, няма кой да ти ги даде дори. А като не си го платиш - един ден и веднага ти го спират", каза Свилен Бижев.

"Ще направим всичко възможно да бъдат компенсирани абонатите. Ще организираме и подписка - да бъде сменена цялата електрозахранваща мрежа в селото", обеща кметът на Кесарево Димитър Бейков.

От ЕРП Север съобщиха за Bulgaria ON AIR, че към 14:00 часа всички населени места са с възстановено електрозахранване. Жители на Кесарево обаче твърдят, че ток още няма.

Вижте повече в репортажа.