Крайни мерки - жители са дни наред без ток и топлят децата си чрез акумулатори, други - на свещи

Край село Драганово екипи пробиваха преспи, високи 4 метра

28.11.2023 | 18:36 Редактор: Искра Ангелова

След бедственото положение, на места в страната ситуацията постепенно се нормализира. Някои селища обаче, остават вече четвърто денонощие без ток и вода, а пътища и училища все още са затворени.

Стотици жители в Горнооряховско са без ток от събота.

"Как се справям? На свещички, няма вода, не може да си изперем дрехите, не може да се изкъпем. Трудно е, готвим на печката, която е на дърва. Няма ток", сподели жителят на Върбица - Исмаил Делимехмедов.

"Днес разбрахме, че аварията е доста голяма и има вероятност до края на седмицата да сме без ток", коментира жителят на Долна Оряховица - Росица Витанова.

В община Горна Оряховица е обявено частично бедствено положение и денят е неучебен. 8 селища са без ток заради паднали дървета и скъсани проводници. Край село Драганово екипи пробиваха преспи, високи 4 метра.

"Големите ни притеснения бяха, че имаше много автомобили, закъсали и изоставени, не знаехме има ли хора в тях. Имаха готовност, ако има живи хора, да изкараме танковете. В неделя беше много сериозно, имаше паднали борове в града, големи дървета, унищожени автомобили", поясни кметът на Горна Оряховица Николай Рашков.

Жителите на разградското село Кривица преживяха три дни без ток и вода. През това време Месут Мехмед е превърнал семейния автомобил в зарядна станция за телефони и акумулатори.

"Имаме дете на три години. Като нямаме ток, с какво ще се стоплим? През 3 часа сменям акумулатори, за да не замръзнат децата, просто няма как", призна той.

В Разград продължава разчистването след бурята. Паднали дървета и клони, както и огромни преспи направили придвижването невъзможно.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.