България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Троян: Половин милион българи без ток показва сериозен проблем в държавата

ЕРП-ата не поддържат мрежата, аварийните екипи са малко, заяви Донка Михайлова

28.11.2023 | 09:39 Редактор: Елеонора Танева

Снегът остави много места у нас без ток, в някои райони това продължава трето денонощие.

"Когато полови милион български граждани остават без електричество дни наред, значи има сериозен проблем в държавата. Трябва да се направи анализ и да не се повтаря това, което изживяваме всяка зима", заяви кметът на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините Донка Михайлова в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ кметовете са безсилни в такива ситуации, защото ЕРП-тата са частни дружества, чиято цел е реализиране на печалба.

"Може би трябва да започнат усилия за вкопаване на кабелите под земята. Най-елементарното условие, което е задължение на ЕРП-тата по закон, е спазването на сервитутната зона, разстоянията около проводниците, които да бъдат разчистени от зеленина, така че при тежки зимни условия дърветата да не нарушават целостта на проводниците", призова Михайлова.

Тя настоя чрез ефира на Bulgaria ON AIR за превенция и профилактика. Изрази и недоумение защо КЕВР извежда на преден план финансовата устойчивост на дружествата, а не интересите на гражданите.

"Ясно е, че с преминаването на дружествата в частни ръце чувствително бяха съкратени хора. В тези условия при нас навън бяха 8 екипа от по двама души. Нали разбирате тези хора как се справят на територията на 21 населени места, които едновременно остават без ток... Работят при минусови температури на терен, но просто не смогват", завърши Донка Михайлова.

Гледайте целия разговор във видеото.