650 минути закъснение - влакове чупят рекорди, пътници живеят по гарите

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков увери, че няма бедстващи хора

27.11.2023 | 19:01 Редактор: Толя Стоянова

Над 10 часа е закъснението на международния влак Горна Оряховица - Димитровград. Изнервени пътници прекараха нощта в купетата по жп гарите.

"Това е пълно безобразие, как да коментирам. Първият сняг от 10-15 см оказа голямо влияние на пътя. Всичко скъсано, счупено, паднало, ако беше 60 см, понякога вали и повече. Тогава какво да кажем?", попита Ефрусина Илиева.

Влакът от София до Варна закъсня с малко над 4 часа. Оказа се, че хората са пътували почти толкова време, колкото до Западна Европа. А друг, който е трябвало снощи да тръгне от морската ни столица в 23:50 часа, не е успял да потегли. Наложило се пътниците да бъдат извозени с автобус до Карнобат. И така два часа и 40 минути по-късно от очакваното, пътуващите пристигнаха на Централна жп гара София.

"Казаха, че влакът е отменен и трябва да си хвана автобус за да продължа до София. Всяка зима ни изненадва", каза Делян. 

"2 часа и 40 минути закъснение - за пръв път ми се случва", посочи Мирослав.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков увери, че бедстващи пътници няма и обстановката вече се успокоява.

"Най-важното беше да се погрижим за пътниците и да не изпадат в бедствено положение. Направихме организация алтернативен транспорт на всички, които са закупили билети, не са ги ползвали или не е имало влакове - ще им бъдат върнати парите", заяви Гвоздейков.

Транспортният хаос вече започва да се успокоява, но за мнозина пътуването продължава да е изпитание. Повреда в контактна мрежа доведе до временно преустановяване на движението на влакове между Карнобат и Варна.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС