България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще видим ли честен Конгрес, кой ще седне на стола на Михайлов и ще се кандидатира ли той отново?

Спортните журналисти Иво Тонков и Росен Ангелов посочиха защо футболът ни удари дъното

28.11.2023 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

Президентът на БФС Борислав Михайлов подава оставка. Оттеглянето му беше поискано многократно, а случващото се във Футболния съюз стана повод за бурните протести, които видяхме на 16 ноември.

"Болшинството от феновете и медиите настояваха Борислав Михайлов да прояви разум и да подаде своята оставка, след което да бъде насрочен Конгрес. Другата седмица ще стане ясно кога ще бъде и как ще се проведе. Има дискусии кой Изпълком ще го свика, дали е легитимен", каза спортният журналист Иво Тонков в студиото на "България сутрин".

Той не очаква Михайлов отново да се кандидатира за шеф на БФС, но не го изключва като сценарий.

"Общественият натиск е толкова голям, че управниците в БФС трябва да предприемат някакъв ход. Някой трябва да му приеме оставката. Подава я, но това не означава, че слиза от пиедестала. Нищо няма да се промени, виновни са всички, а рибата се вмирисва откъм главата. Когато цялата ти структура е създадена по този начин, знаем как се работи в зоналните съвети. Не е редно големите отбори в България да бъдат равнопоставени на нискоразредните, които са зависими от БФС. Уставът трябва да бъде променен", каза още Тонков.

Журналистът цитира изказване на Михайлов, че Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров не били учили и не били подготвени да управляват БФС. 

"Никой не е подготвен. През тези години трябваше да има някаква приемственост. Нищо чудно Красен Кралев да стане президент, както се твърди в средите", изтъкна Тонков.

Спортният журналист Росен Ангелов отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че винаги от БФС отчитат позитивното и дори си поставят отлична оценка. 

"Едва ли е добро това, което оставят след себе си. Националният отбор продължава дълго време да няма класиране на голям форум, клубният футбол е на ниво, което в повечето случаи не е за коментиране. Михайлов вече си тръгна един път, след това се върна, дали да не очакваме нещо подобно... Нещата не зависят нито от клубовете, нито от самия Борислав Михайлов", смята той.

Според Ангелов въпросът е дали на следващия Конгрес ще видим масовка от кандидатури или ще се съсредоточим върху двама кандидати. 

"Появи се името на Красен Кралев, който в сянка е заявявал подобни намерения. Човек като Лъчо Танев не отрече, а е тесен специалист в тази материя. Не е нормално клубове като ЦСКА и "Левски" да имат еднакъв брой гласове с клубове от четвърто и пето ниво", посочи журналистът.

По думите на Ангелов политиката и футболът доста сериозно са на едно игрище, а "нещото, което толкова време държеше Борислав Михайлов, може да се окаже нещото, което ще сложи следващия президент на БФС". 

"Всеки от кандидатите трябва да изложи стратегия за развитие на българския футбол. Да имат мотивация треньорите да работят с децата. В елита трябва да задължиш клубовете да залагат на българските играчи", каза още Ангелов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR