fallback

90% от жилищата у нас не са застраховани, цената не ни е фактор

"В София най-големи щети се случват с наводненията, най-често причинени от спукана мека връзка", каза Тихомир Станев

23.11.2023 | 08:15 Автор: Вяра Димова

90% от жилищата и земеделските земи у нас не са застраховани. Това показват данните на бранша. 

"Най-често на колата се случват събития - ПТП, ожулване, кражба, пожар. Не толкова често се случва комшията да ни наводни. Нещо, за което сме отделили много средства, трябва да го защитим. По отношение на жилището - това винаги се отлага", каза застрахователният експерт Тихомир Станев в студиото на "България сутрин".

По думите му има тенденция, която мотивира собствениците на жилища, а именно ипотечните кредити, когато на комшията се случи бедствие в дома му и повдигането на самата застрахователна култура.

"За дома, апартамента, вилата, къщата е важна застраховката. Винаги съществуват определени рискове. В София най-големи щети се случват с наводненията и те идват при 90% от случаите при спукана мека връзка. След това са кражбите, късите съединения и всичко останало. Това, че в нашия имот години нищо не се е случило, не означава нищо", обясни експертът.

Ценообразуването не е толкова високо, подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Премиите варират за среден апартамент от 150 до 300 лв. на година. Цената не е фактор, който ни спъва да помислим в посока да защитим дома си там, където ни е най-скъпо. По отношение на изплащането на щети потребителят трябва да знае много добре какво си купува с полицата и какви покрития има вътре", уточни Станев.

При имуществените застраховки първото покритие е пожарът, след това се надграждат останалите рискове, коментира още експертът. 

"Трябва да се прави разлика между покрития на недвижими имоти и покрития на движимите вещи. Често се бъркат, особено, когато се прави полица в полза на трето лице. Тук идва важният момент да питаме експерта отсреща какво точно включва полицата", посъветва той.

Станев изтъкна, че застрахователят не дължи обезщетение най-вече при щетите, причинени от човешки фактор. Той разясни и какво означава т.нар. "застрахователен пул".

"Такъв пул има Гаранционният фонд, който е пряко свързан със застраховка "Гражданска отговорност". Една част от премията бива отделяна във въпросния Гаранционен фонд. Той пази благосъстоянието на обществото", добави Станев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback