България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

90% от жилищата у нас не са застраховани, цената не ни е фактор

"В София най-големи щети се случват с наводненията, най-често причинени от спукана мека връзка", каза Тихомир Станев

23.11.2023 | 08:15 Редактор: Вяра Димова

90% от жилищата и земеделските земи у нас не са застраховани. Това показват данните на бранша. 

"Най-често на колата се случват събития - ПТП, ожулване, кражба, пожар. Не толкова често се случва комшията да ни наводни. Нещо, за което сме отделили много средства, трябва да го защитим. По отношение на жилището - това винаги се отлага", каза застрахователният експерт Тихомир Станев в студиото на "България сутрин".

По думите му има тенденция, която мотивира собствениците на жилища, а именно ипотечните кредити, когато на комшията се случи бедствие в дома му и повдигането на самата застрахователна култура.

"За дома, апартамента, вилата, къщата е важна застраховката. Винаги съществуват определени рискове. В София най-големи щети се случват с наводненията и те идват при 90% от случаите при спукана мека връзка. След това са кражбите, късите съединения и всичко останало. Това, че в нашия имот години нищо не се е случило, не означава нищо", обясни експертът.

Ценообразуването не е толкова високо, подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Премиите варират за среден апартамент от 150 до 300 лв. на година. Цената не е фактор, който ни спъва да помислим в посока да защитим дома си там, където ни е най-скъпо. По отношение на изплащането на щети потребителят трябва да знае много добре какво си купува с полицата и какви покрития има вътре", уточни Станев.

При имуществените застраховки първото покритие е пожарът, след това се надграждат останалите рискове, коментира още експертът. 

"Трябва да се прави разлика между покрития на недвижими имоти и покрития на движимите вещи. Често се бъркат, особено, когато се прави полица в полза на трето лице. Тук идва важният момент да питаме експерта отсреща какво точно включва полицата", посъветва той.

Станев изтъкна, че застрахователят не дължи обезщетение най-вече при щетите, причинени от човешки фактор. Той разясни и какво означава т.нар. "застрахователен пул".

"Такъв пул има Гаранционният фонд, който е пряко свързан със застраховка "Гражданска отговорност". Една част от премията бива отделяна във въпросния Гаранционен фонд. Той пази благосъстоянието на обществото", добави Станев.

Гледайте целия разговор във видеото.