Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Развенчани са митовете, застрахователите не плащат и че застраховките са скъпи

Браншът започва ясна информационна политика, обяви Веселин Ангелов

22.05.2023 | 10:42 Редактор: Вяра Димова

Застраховането играе важна роля за икономическата сигурност на страната, но ниското застрахователно проникване у нас показва, че потенциалът му не се използва пълноценно.

"Достъп до услугите на застрахователите е наличен. Застраховка може да се купи от всяка точка в страната. Достъпът е лесен. Това, с което се ангажира целия бранш, е за рисковете в сферата на климата и интензитета на тези събития в страната. Друг фактор са здравеопазването, застаряващото население и дигиталните рискове", заяви членът на УС на АБЗ и изпълнителен директор на ЗАД "Алианц" България Веселин Ангелов, който участва в дискусията на предаването "Money.bg" - "Застраховането – реалност и възможности".

Браншът ще проведе ясна информационна политика, обяви гостът.

"По-честа интензивна работа с държавните органи и общините. Те са основен фактор за ниското проникване за имуществено застраховане. Съществува вярването, че държавата ще ни помогне при настъпването на наводнение, което на практика не е така", посочи Ангелов.

Той посочи разликите между застраховка "Живот" и здравната застраховка.

"Това са два отделни продукта. Здравното застраховане си грижи за по-доброто лечение в болница, а застраховката "Живот" ни предлага обезщетение при настъпване на злополука или заболяване, което довежда до трайна загуба на работоспособност или смърт", уточни членът на УС на АБЗ.

По думите на Ангелов, съществуват различни митове защо не трябва да си правим застраховки. Той цитира проучване, според което само 3% от анкетираните са срещнали проблеми при изплащането на обезщетения.

"Един от митовете е, че застрахователите не плащат, вторият - застраховките са скъпи. 33% вярват, че застрахователите няма да им платят, т.е. всеки трети. Този мит е разбит. Застраховките са в пъти по-евтини от застраховките "Каско", даде пример изпълнителният директор на ЗАД "Алианц" България.

Най-разпространеният и достъпен продукт на пазара е застраховката "Първи риск", стана ясно от думите на Ангелов. 

Гледайте целия разговор във видеото.