България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Базар на професиите" среща деца и младежи с компании от различни сфери

Професионалното развитие и консултиране в България не е толкова добре застъпено, смята Дарина Георгиева

21.11.2023 | 07:42 Редактор: Вяра Димова

Деветото издание на "Базар на професиите" ще срещне деца и младежи с компании и професионалисти от различни сфери, които ще им представят по интересен и увлекателен начин своите професии. 

"Има огромен интерес, тъй като професионалното развитие и консултиране в България го има, но не е толкова добре застъпено. Младите хора имат нужда да чуят и видят хора, които упражняват различни професии. Ние събираме тази година над 20 компании, плюс още между 20 и 30 различни лектори, представители на различни професии, които ще разкажат какво правят", каза изпълнителният директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Дарина Георгиева в студиото на "България сутрин".

Събитието ще се проведе на 24 и 25 ноември в "София Тех Парк", като в рамките на тези два дни всички, които искат да се срещнат с професиите, са добре дошли.

"Подготвили сме програма в два варианта. В едната има щандове с представители на професии от много компании от инженери до минни специалисти. Отделно сме поканили добри специалисти, които да разкажат какво правят. Тук имаме богата програма, която съдържа и кариерно консултиране - хора, които наистина знаят как това се случва", обясни Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Темата за изкуствения интелект също е застъпена в програмата, обяви гостът в студиото.

"В началото ще представим проучване, което касае интересите на младите хора и мнението на техните родители, съпоставено с мнението на изкуствения интелект за професиите на бъдещето. Резултатите са интересни, ще ги коментираме със социолози, с представители на компании и младите хора", посочи още Георгиева.

По думите ѝ младежите изпитват притеснение, техните родители също.

"Искам да поканя всички, които искат. Отличен шанс е да се срещнеш с хора от сфери, важни за развитието", призова тя.

Гледайте целия разговор във видеото.