Най-голямото публично изложение за професии в България - Базар на професиите 2023, 24-25 ноември в София Тех Парк

17.11.2023 | 15:42 Редактор: Вяра Димова
Най-голямото публично изложение за професии в България - Базар на професиите 2023, 24-25 ноември в София Тех Парк

София Тех Парк ще бъде домакин на деветото издание на Базар на професиите 2023, което ще се проведе на 24 и 25 ноември в зала "Джон Атанасов". Събитието, организирано от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е най-голямото публично изложение за представяне на професии у нас.

Посетителите ще имат възможността да участват в интерактивни дискусии и работилници, представящи както традиционни и значими за обществото професии (учител, журналист), така и специфични за корпортивния бизнес позиции и иновативни професии на бъдещето. И тази година Базарът ще даде възможност за срещи с кариерни консултанти, специализирани в работата с младежи, а известни личности като Доника Ризова и Слави Ангелов ще разкажат на посетителите за своя професионален избор и път.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН са подготвили интересно интервю с изкуствен интелект за бъдещето на професиите. Ще бъдат представени резултатите на първото проведено до сега проучване сред родители и ученици за мечтаните професии и какво привлича бъдещите професионалисти да се развиват и работят в дадена сфера.

Специализиран панел в съботния ден ще срещне младежите с експерти в сферата на маркетинга, човешките ресурси, журналистиката, предприемачеството, програмирането и образованието в открита дискусия за влиянието на Изкуствения Интелект върху кариерите на бъдещето.

Първият ден на Базара е запазен за групови посещения на училищни класове и организаторите канят всички заинтересовани училища да се запознаят с програмата на събитието. За всички посетители, през двата дни на Базара входът е свободен.

Повече от 20 водещи компании ще участват със свои щандове, лектори или работилни на Базар на професиите 2023. Сред тях са Асарел Медет, Аурубис България, Байер България, Булатса (РВД), Девин АД, Дънди Прешъс Метълс България, Enery Bulgaria, Карго-партнер, Карлсберг България, Кауфланд България, Летище София (СОФ Кънект), ЛИДЛ България, Мюлбауер, НЕК ЕАД, Овергаз, ТехноЛогика, Център за подкрепа за личностно развитие и кариерно консултиране - София.

"Базарът на професиите" е събитие за младежко професионално ориентиране с 9-годишна история - най-голямото публично представяне на професии и компании пред българските младежи. Тенденциите ясно показват нуждата от такъв форум - над 330 000 млади хора в България нито работят, нито учат, над 50% от завършилите висше образование не работят по специалността си, връзката между образование и бизнес все още не е достатъчно силна, а много млади хора трудно намират смисъл и мотивация.

Повече информация за програмата и формата на самото събитие можете да намерите тук.​​

Деветото издание на „Базар на професиите” се осъществява с
медийното партньорство на b2b Media, BGlobal, Economy.bg, Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, ESG News.bg, Economic.bg, Dolap.bg, TeenStation.

За Българската Мрежа на Глобалния договор на ООН

Българска мрежа на Глобалния договор (БМГД) на ООН е официално прогласена през 2011 г. от генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун. Обединявайки компании, неправителствени организации и образователни институции, БМГД е най-активната организация в страната в сферата на устойчивото развитие, с професионална експертиза, градена повече от десетилетие в рамките на най-голямия световен форум за устойчивост, дефинирал понятието ESG – Глобалния Договор на ООН. С разпознаваемите си колективни социални проекти БМГД показва, че отговорният бизнес е устойчива сила за добро. https://www.unglobalcompact.bg/

За Глобалния договор на ООН

Глобалният договор на ООН е най-голямата световна инициатива за корпоративна устойчивост и с повече от 23,000 членове в над 160 държави. Доброволната инициатива на бившия генералния секретар на ООН Кофи Анан обединява бизнес и неправителствени организации, академични институции, градове и агенции на ООН в глобален форум в подкрепа на устойчивия растеж и гражданското общество. 10-те принципа на Глобалния договор на ООН са насочени към прилагане на отговорни бизнес практики в сферата на правата на човека, трудовите норми, опазването на околната среда и борбата с корупцията. Седемнадесетте конкретни Цели за устойчиво развитие на ООН (ЦУР) са световна инициатива, насочена към решаване на глобални проблеми като бедност, глад, неравенство, изменение на климата и други. Целите за устойчиво развитие на ООН се стремят да постигнат баланс между икономически растеж, социално благополучие и опазване на околната среда, за да подобрят качеството на живот по целия свят и да запазят планетата за бъдещите поколения. https://www.unglobalcompact.org/.