България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: (Не)коалицията ще оцелее и след ротацията, но ултиматумите не са добър инструмент

Георги Киряков и доц. Албена Танева са на мнение, че трябват разговори и застоят не е в полза на никого

20.11.2023 | 08:25 Редактор: Искра Ангелова

Руската петролна компания "Лукойл" предупреди, че може да спре производството на горива в рафинерията си в Бургас "Нефтохим" заради забранения износ на нефтопродукти от 1 януари догодина. На този фон, в сряда предстои да бъде гласуван вотът не недоверие след двудневен провал това да се случи заради липсата на кворум.

"Сядат трима от лидерите на отделните политически сили и с обща декларация и с някакви сближаващи изказвания демонстрират единството на мнозинството. Единственият начин за разбирателство е със сядане на масата за преговори, с размяна на някакви активи, защото властта е актив. Разпределянето на власт е някакъв начин да се постигне консенсус", каза политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

Политологът и преподавател в Софийския университет доц. Албена Танева сподели, че изпадането в стагнация или застой не е от полза на никого.

"Ние всички имаме интерес да имаме що-горе нормално функционираща редовна власт, която да може да говори. В момента, в който се спре разговорът, обикновено нещо се радикализира. Политиката не е просто една дума, върху която да се упражняваме, това е средата, в която протича животът на всички ни. И това е начинът, по който решаване най-разнообразни конфликти, има разпределения на ресурси, които никога не са достатъчни за всичко", допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан каква е била целта за бламиране на вота на недоверие, Киряков отговори: "Вероятно част от преговорния процес и вероятно опит за постигане на максимални резултати от едни преговори, вероятно и опит за това Асен Василев да преосмисли някои от своите по-твърди позиции по някои въпроси. Това е начинът на ГЕРБ и ДПС да постигнат своите резултати. Друг е въпросът дали това е правилно, дали от политическа гледна точка не докарва някакви сътресения. Това не води до позитивни резултати в обществото. Обикновено в българския политически живот такъв тип действия целят единствено и само облагодетелстване на отделни партийни субекти."

Според доц. Танева ултиматумите не са добър инструмент.

"Извиването на ръце може да доведе до някаква краткотрайна полза, не е далновидно. Това е част от една игра, за да се припомни кой какъв актуален потенциал има, ресурс. Така че има процедурни актуални движения, които обаче не излизат извън онова, към което е посоката. Безспорно всичко е свързано с ресурси - имаме бюджет, имаме различните динамики в политическите сили, като ДПС. На всичко е ясно, че ние имаме много крехък баланс и е въпрос на здрава мисъл той да не се атакува", обясни тя.

Колегата ѝ смята, че винаги някой от политическите говорители оставя "вратичка" за компромис.

"Този компромис винаги се постига и заради това съм оптимист за продължаването на действието на това правителство, за продължаването на действието на това мнозинство, поне до т.нар. ротация, че и след това. Защото след като се направи веднъж компромис за налагането на такъв формат, ще продължи да се легитимира този формат", добави той.

Киряков е на мнение, че искането за оставката на Калин Стоянов е било популистко.

"Не виждам основание, когато имаме радикализация на действията на едната част от един сблъсък, какъвто беше този между фенове и полиция, да очакваме мирно и тихо отношение от страна на полицията. Политически агитки действат по същия начин. Друг е въпросът, че ние като общество имаме някакъв рефлекс към полицейското насилие. На гърба сме си изпитвали полицейските палки и имаме някаква чувствителност на тази тема", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.