Калин Стоянов е гледал филм по време на размириците, уволниха заместника му

Според Николай Денков в МВР са направили неадекватна оценка на обстановката

17.11.2023 | 13:55 Редактор: Ивета Велева

Извънредна ситуация и извънредни решения - според Николай Денков МВР са направили "неадекватна оценка на обстановката". Заради това си отива вътрешният заместник-министър Темелакиев. А дали с поста си ще се раздели и шефът на МВР Калин Стоянов, това ще стане ясно, след като темата бъде обсъдена с вицепремиера Мария Габриел.

"Уволних зам. министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в МВР. Възлагам на главния секретар на МВР Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване за наблюдаваните случаи на насилие от отделни полицаи. Техните имена трябва да станат ясни и те трябва да получат най-високи дисциплинарни наказания за проявените случаи на полицейско насилие, включително и уволнения от службите на МВР", заяви премиерът.

Денков даде и конкретен пример,  като подчерта, че вече е ясно къде е бил Калин Стоянов по време на снощния погром. "Няколко пъти се чух с него вчера и той ме уверяваше, че не очаква особени проблеми, провокации. Тази сутрин неговият коментар беше, че нищо особено не се е случило. Получих информация, че е бил на някаква кинопрожекция, което е доста смущаващо. Както знаете по това време имахме заседание на Министерски съвет, на него министърът беше заместен от зам. министъра Темелакиев, така че в един момент аз трябваше да кажа на зам. министъра: "Ама, моля ви, отивайте и си свършете работата". Така че там очевидно имаше проблем в координацията."

Премиерът отказа да отговори на въпроса - предложение на коя политическа сила е бил вътрешният министър. Уточни само, че зам.-министърът Стоян Темелакиев е предложен от Стоянов.

Стана ясно, че премиерът е изпратил писмо до централата на УЕФА и до контролната етична и дисциплинарна комисия с искане за становище по организацията на "злополучната" среща между България и Унгария. Следва да бъде потърсена и позицията на ФИФА.

"Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основната причина е в дългогодишното управление на сегашното ръководството на БФC, което доведе до упадък на българския футбол. Хаотичните действия на това ръководство около организацията на вчерашния мач допълнително нагнетиха напрежението. Към това трябва да добавим и грешки в организацията от страна на ръководствата в МВР и СДВР, които събраха на едно място враждуващи агитки", поясни Денков.

По-късно Денков коментира и вота на недоверие със следните думи: "Аз няма да взема нито едно решение, което не е разумно за държавата. Предложението за 3 дни отнемане на дерогацията е неразумно с много високи рискове, показани от най-различни институции. Това искане не е съобразено с никаква политическа логика."

Решенията винаги ще бъдат тези, които смятам за разумни за държавата, хората, бизнеса. Няма да се поддам на извиване на ръце. ГЕРБ и ДПС, които са заедно, имат всички права да свалят правителството. Нека да го направят", призова министър-председателят.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.


1
1 rate up comment rate down comment 0
качество
преди 5 месеца
И преди имахме един министър, който беше на банкет по време на едни разстрели...... Сигнализирай за неуместен коментар