България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Диетолог: Целогодишно в сряда и петък избягвайте месо, постите не са за отслабване

"Идеята на постите е пречистване - както духовно, така и физически", каза д-р Ана Йорданова

17.11.2023 | 08:17 Редактор: Искра Ангелова

От 15 ноември започнаха 40-дневните коледните пости, които завършват на 24 декември - Бъдни вечер. До 22 ноември вярващите трябва да ядат само растителна храна с олио, а от 23 ноември до 19 декември е позволена и риба, без сряда и петък.

"Много е важна предподготовката, когато сме решили да се отдадем на такова начинание. И както след свършването на постите, отново е важно постепенното захранване. Важно е целогодишно да внимаваме в сряда и петък, ако може да е по-вегетарианска храна, дори веганска. Сега много по-лесно се спазват постите, отколкото преди години. Има огромно разнообразие от вегански продукти", каза диетологът д-р Ана Йорданова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ много хора се опитват да отслабнат по този начин, но това е неправилно.

"Когато се лишим дали от животински или растителен протеин, също би могло да се направи подходящ режим, но е много индивидуално. Занимавам се с процеса на отслабване вече над 14 години, има психологически фактори. Идеята на постите е едно пречистване както духовно, така и физически. Това се отразява добре, когато си дадем един обет, че ние влагаме нещо в живота, а не просто строга диета", допълни д-р Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя дълбоко подчерта, че стресът в организма никога не може да бъде хубаво нещо.

"Режимът на моите пациенти е такъв, че винаги да е нещо, което е по-близо до тях и биха могли да го реализират. По-строгите правила важат за по-кратък период от време. Един от вариантите за подготовка за постите са веганските варианти на млечни продукти - сирена, кисели млека, десерти, а след 23-и вече да се използва риба. А тези храни, които са от сорта на безгръбначните - морските деликатеси, те също са разрешени", поясни диетологът.

А след постите месото не трябва да бъде включено веднага.

"Практическият съвет, който давам, е да се започне с млечни продукти, а след това са яйцата и рибата. Месото може да се включи след 10-ия ден. Но това понякога няма как да се реализира и съветвам вечерята да започва с млечни продукти, за да може стомашно-чревният тракт да не се стресира. Добре е да се изключат белият хляб, ориз, картофи и захарта", каза още д-р Йорданова.

Гледайте целия разговор във видеото.