България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Смразяващият разказ на Силвия Аздреева: На К2 на 2-3 пъти се спасих на косъм от смъртта

Нито един връх, колкото и да е голям той, не си заслужава човешкия живот, категорична е тя

10.11.2023 | 09:31 Редактор: Тодор Петров

Рубриката "Златните" се завръща с нов сезон. Време е за много вълнуващи срещи с най-добрите ни спортисти. Днес ви срещаме със Силвия Аздреева - българката, която успя да покори един от най-смъртоносните върхове в света - К2.

"Логично за мен беше да се отправя към нещо още по-предизвикателно. А какво по-предизвикателно от най-опасния осемхилядник и най-труден за изкачване - К2. Човек изгражда себе си като характер, когато се предизвиква. Със сигурност трудностите го правят много по-силен. Това чувствам и аз за себе си, планините са много голяма школа и човек учи много от тях. Казвах за К2, че никога няма да посмея да отида там, но започна да ме тегли като предизвикателство", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ успява да контролира негативните мисли и да наблегне на позитивното мислене, въпреки че при изкачването на върхове няма гаранция за нищо.

"Страхувала съм се, но съм решила да поема по този път, предизвикателство е за мен. На К2 изпитах огромни затруднения и изпаднах в много рискови за живота ми ситуации. На 2-3 пъти наистина се спасих на косъм от смъртта. Този връх се опитва да те убие през цялото време. На изкачване върху мен, моя водач и още двама души от екипа ни падна лавина. Това се случи в зоната на смъртта - над 8000 метра. Случи се за секунди, няма време за мислене, животът ти не минава на лента както сме чували. Помислих си, че загивам и това са последните секунди от живота ми", разказа Аздреева в ефира на "България сутрин".

Около 80 алпинисти са се отказали и са се върнали, щом са видели случващото се със Силвия и останалите засегнати от екипа ѝ.

Подготовката ѝ продължава с месеци и се състои в много тежки тренировки - 5-6 пъти седмично по два пъти на ден, най-вече във фитнес залата. Отделно правя планинско изкачване и планинско бягане, отбеляза Силвия. Цялата ѝ екипировка е с тегло около 18 кг.

"Температурата е смъртоносна, веднага би те убила. Температурите по време на изкачванията бяха минус 20 и минус 35 градуса. Постоянно трябва да бъдеш в движение, за да не замръзнеш. По време на атаката на върха има денонощия, в които не спиш. Липсата на кислород много ми пречи, имах денонощия, в които не бях мигвала за минута. Задушавах се, не можех да спя", сподели още Силвия пред Мария Константинова.

При изкачването на К2 е почувствала гордост от себе си, че е успяла за пореден път да се справи с предизвикателствата по пътя на върха. "Неописуемо е чувството, че развях българския флаг, че съм българска жена - това е много голяма гордост", подчерта Силвия. Но допълни, че чувството на страх от предстоящото слизане помрачава щастието много бързо.

"Успяхме да останем около час на върха. На Лхотце и Еверест нямах това щастие. За съжаление, нямахме никакви гледки. Бяхме в облаците, валеше сняг", уточни алпинистката.

Силвия Аздреева все още е в процес на възстановяване и не се чувства пълноценна от гледна точка на физическото си състояние. Не тренира, единствено е изкачила два пъти Черни връх в рамките на 3 месеца след приключване на последната ѝ експедиция.

"Семейството ми го изживя много тежко, буквално изкачиха върха (К2 - бел.ред.) заедно с мен. Мисля да не им го причинявам повече. Нито един връх, колкото и да е голям той, не си заслужава човешкия живот. Ще се отправя към други предизвикателства, които не са толкова опасни. Следващите цели пак са свързани с любимите планини и Хималаи - през 2024 г. ще заведа група от ентусиасти до базовия лагер на Еверест, за да се потопят в магията на Хималаите", разкри още Силвия.

За финал тя посочи, че човекът, който я е мотивирал в алпинизма, е покойният Боян Петров.

"Огромен човек, великан! Той показа на всички нас колко непоклатим е човешкият дух, когато си устремен към нещо толкова голямо и опасно. Че няма граници за човешките възможности. Той го показа по велик начин", подчерта Силвия.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 0
М'глата
преди 5 месеца
Моме,в кухнята е безопасно....мисля Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Евала, но се скъса да се рекламира. Последните 2 години има рекорден брой изкачили се на К2 с тези комерсиални експедиции. В зависимост от таксата получаваш всички възможни за тия условия екстри или катериш с минимална сигурност ако си по най ниската тарифа. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Катерина
преди 5 месеца
Стига вече с това момиче много голямо постижение, но това е прекалено...., има много други хора, които също са с постижения. Сигнализирай за неуместен коментар