България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

34 години от началото на прехода - демографска криза и лошо образование

Валентин Василев, Красимир Премянов и доц. Борислав Великов сравняват политиците преди и сега

10.11.2023 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

Трусовете в политическите партии след изборите продължават. Разделението между партньорите в управлението се задълбочава, а някои от тях вече заговориха и за предсрочни парламентарни избори. Днес се навършват 34 години от началото на прехода.

"Оттогава се промениха много неща - най-важното, което успяхме да постигнем всички през тези години, е да насочим България в посока Европа. Бяхме член на Варшавския договор, сега сме член на НАТО. Имахме планова социалистическа икономика, сега имаме пазарна икономика, успяхме да променим посоката на България, да имаме права и свободи на гражданите, свободен печат. Лошото е, че през тези години нито в лявото, нито в дясното не успяхме да създадем нормална и устойчива във времето дясна или лява партия", каза бившият министър на търговията и туризма в правителството на Иван Костов - Валентин Василев, в студиото на "България сутрин".

Според него сме успели да измислим термина "партии на статуквото".

"По тази логика в САЩ, в Англия 200-300 години управляват партии на статуквото. Хората си живеят добре, икономиките им вървят, заплатите са високи. Това са някакви характерни български черти, да не може да се обединяваме е едно от най-страшните неща. Така започна разпад и в БСП, и в СДС, и непрекъснато се сменят - нищо лошо няма да се сменят поколенията, но лошото е, че който идва, започва отново. Това ни нанася много големи щети", допълни Василев.

Той е категоричен, че няма никаква последователност в действията.

"Ако тръгнем от 10 ноември - тръгнахме от съгласието между политическите сили тогава да направим преход по мирен път към пазарна икономика. България беше и добрият пример тогава, че започна с приемането на нова Конституция, за да създаде основите за промените. Друг е въпросът, че сега всички търсят оправдания в Конституцията, а не в себе си. Липсата на приемственост не дава добри резултати. Каква промяна на Конституцията сте тръгнали да правите, уважаеми господа, при положение, че на тези местни избори имахте по-малка подкрепа, отколкото на предишни? Второ - каква промяна на Конституцията при липса на обществено съгласие? Това е много безотговорен подход", коментира председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него идва времето на "хората, които си купиха дипломите".

"Началото на прехода е по-скоро 7 декември, когато се учредява СДС. Правителството на Иван Костов, правителството на Царя, тройната коалиция - там все по-ясно се кристализираше необходимостта и осъществяването на някакво единение. В онези години ние имахме кауза - НАТО, ЕС. Сега след много парламентарни избори, които не доведоха до работещ парламент и правителство, имаме някакво единение", сподели бившият председател на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов.

Самият той вижда и отстъпване от егото.

"Отново имаме тройна коалиция, в момента като че ли ще бъде полезна, особено ако се приеме бюджет с параметрите, които преди няколко дни Асен Василев описа. Всичко онова, което остава да се свърши от НС, то е възможно, ако има коалиция, единение в парламента, което обуславя един малко по-дълъг хоризонт", смята доц. Великов.

Василев е на мнение, че в медиите се вижда само как политиците се карат и има недоверие между тях.

"Те управляват заедно, излизат пред медиите и говорят един срещу друг. Така губят своето доверие, те няма да посмеят да отидат на избори. Никой няма да развали тази сглобка, защото се видя, че хората вече не им дават доверие. Трябва да се вземат в ръце и да управляват като държавници, а не като политически играчи. Трябва да се огледат в редиците си и да изкарат качествени хора. Виждам страшна некомпетентност в последното управление", подчерта бившият министър.

Доц. Великов добави, че трябва да има работещо правителство, да спрат да се карат, за да не губим повече милиони.

Попитан дали все пак наистина може да се стигне до предсрочни парламентарни избори, Премянов отговори: "Избори заради самите избори не са необходими, трябва да има обстановка и ясни мотиви за провеждането им. Политическата система е голям длъжник на българското общество. Има национални въпроси, има проблеми, свързани с демография, образование, Шенген не може да е стратегия, това е важна задача."

"България се напълни с лидери, ние имаме 105 партии в регистъра. За една такава държава като нашата, това е смешно. Има много лидери, малки лидерчета, но няма големи лидери - държавници. Това се крие дълбоко в нашия български манталитет. Тези партии и лидери, които всеки път правят различни коалиции, не водят до нищо стабилно. Това зависи и от всички нас", добави Валентин Василев.

По думите му един от най-големите проблеми у нас е образованието: "Половината университети трябва да бъдат закрити. Раздават дипломи срещу никакви знания."

Доц. Великов смята, че сега хората живеят много по-добре, отколкото са живели през 1990 и 1991 г.

"Големият проблем е демографията - като няма деца, кого ще образоваш? И политики все пак има, както и лидери - Борисов, той израсна през годините. Виждаме как под крилото на председателя на ДПС Ахмед Доган израсна Делян Пеевски", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
4 rate up comment rate down comment 0
Зрител
преди 5 месеца
Изключително слаби участници! Изключение беше само Премянов. Всички останали са слаби полемисити и освен пропаганда, друго не излизаши от устата им. Затова и хората не гледат вече телевизии. Какво ще ми рекламират колко добре живеем днес, нима ние не влизаме в магазини, не виждаме цените и не сме свидетели на безумния стрес, в който живвеем?! Защо каните непрекъснот разни политици, които са ни омръзнали до болка? Защо не каните граждани, които биха били значително по-обективни? Сигнализирай за неуместен коментар