България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Филип Гунев: Шенген не работи, между България и Австрия всички граници работят

Австрийците продължават да смятат, че членството ни ще доведе до вълна от българи и румънци, коментира бившият зам.-министър на МВР

10.11.2023 | 08:44 Редактор: Елеонора Танева

Румъния даде ясна заявка за отделяне от България по пътя към Шенген.

"Румъния от много години се опитва да се отдели. Тя не лежи върху Балканския маршрут, до преди година-две миграцията не беше тема за членството ни, а корупцията и организираната престъпност, която отпадна. Аргументите на Австрия са свързани с миграционната обстановка. Логично е Румъния да твърди, че не представлява заплаха от гледна точка на миграцията", коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на "България сутрин".

Той посочи проблема на Австрия  - пристигането на нерегистрирани мигранти по европейската система, което пречи на страната да ги върне към държавата, която ги е приела. По думите му Австрия отбелязва факта, че явно България залавя нелегалните мигранти. 

"Основният проблем на Австрия не е България, това са под 10% от мигрантите, които преминават през Австрия. Приемането на България в Шенген няма да се отрази сериозно на миграционната ситуация в Австрия. Истинските причини са вътрешнополитически, в Австрия антимиграционните настроения са големи. За обикновения гражданин приемането ни може да бъде извъртяно, че ще дойдат още българи и румънци. Това няма да се промени в скоро време, там изборите са чак догодина есента", уточни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Очакванията му са да се премине към двустепенно приемане в Шенген, тъй като по въздух няма опасност за навлизане на нелегални мигранти.

"В момента Шенген практически не работи. Близо 12 страни в последните две седмици са вдигнали граничен контрол. Между България и Австрия всички граници работят. В Европа моментът е труден, за първи път виждаме това разпадане на Шенеген по наземните граници", посочи Филип Гунев.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи коментира и посещението на Лаура Кьовеши у нас. Той подчерта, че страната ни е важна за европрокуратурата, която тук може да се докаже в работата си, тъй като у нас няма доверие в правоприлагащите органи. 

"България е страната с най-много сигнали за нередности заради недоверие към институциите. Затова сигналите към ОЛАФ и европейската прокуратура са много. България е добро място да се изявят", каза Филип Гунев. 

Гледайте целия разговор във видеото