България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Борис Бонев: Ние ще определяме дневния ред, ГЕРБ няма легитимност да управлява София

"Няма как да знаем какво е финансовото състояние на града, ако не направим ревизия", каза водачът на листата за общински съветници от ПП-ДБ - "Спаси София"

09.11.2023 | 08:36 Редактор: Искра Ангелова

Коалицията между ПП-ДБ и "Спаси София" ще има 23-ма души в 61-членния Общински съвет в София. Номинацията им за председател на местния парламент е ясна - това е Борис Бонев.

"Водим разговори с колегите от другите политически групи в Общинския съвет. С почти всички сме се срещнали и това, което ни прави различни от досегашния модел на водене на политически преговори, е, че ние не предлагаме постове, позиции, далавери, обществени поръчки. Единственото, което предлагаме на тези хора, е да работим конструктивно заедно", каза водачът на листата за общински съветници на обединението в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че е бил жертва на подобно поведение страна на ГЕРБ - 4 години като общински съветник и 10 години като граждански активист.

"Този подход на ГЕРБ, в който те взимат едно добро предложение от опозицията, отхвърлят го и след месец-два го внасят като тяхно предложение, за да не позволят на абсолютно никого да изпълни обещание към своите избиратели, ние няма да го допуснем. Има достатъчно работа за целия китайски народ, има възможност за политически пиар, така че всяка една от групите в Общинския съвет, ако работи с нас, това ще бъде възможността за нещата, които са обещавали през своята кампания, да се реализират в рамките на мандата", допълни Борис Бонев пред Bulgaria ON AIR.

Според него председателят на Общинския съвет трябва да работи в изключителен синхрон както с кмета на София, така и с районните кметове.

"И кметът на София - Васил Терзиев, и 20 от 24 районни кмета, са избрани от квотата на нашето обединение ПП-ДБ-"Спаси София". Трябва да е човек, който има опит в Общинския съвет, познава останалите колеги и поне да е малко по-центристки разположен, за да няма залитане в едната или в другата крайност. Като общински съветник получих рекорден брой преференции за цялата държава - 25 000. Това води след себе си съответната отговорност към хората. Не виждам с кого бихме сформирали стабилно мнозинство, защото има идеологически различия, има личностни различия", каза още Бонев.

А една от първите големи задачи, които идват, е формирането на бюджета.

"Няма просто да изработим един бюджет, да го сложим за обществено обсъждане и да кажем: "Това е - или го приемайте, или не ни интересува". Отново ще направим разговори с всички групи, за да видим какви са важните за дадената група проекти и да видим колко от тях бихме могли да включим. В крайна сметка, ако някой от БСП каже, че за тях е изключително важно в район "Илинден" да се построи даден булевард, те не си го прибират в централата им, то е за хората. Ще търсим винаги баланс", коментира водачът на листата на ПП-ДБ - "Спаси София" за общински съветници.

Той смята, че опонентите им не са доволни от резултата.

"Нормално е и имат легитимното право да обжалват, ако смятат, че има някакви нарушения. Ние нямаме никакви съмнения, че Васил Терзиев е новият кмет на София, който спечели с добър резултат. Основното нещо, което видяхме на тези избори, е, че нашето обединение спечели кметското място, спечели 20 от 24 района и спечели най-голяма група в Общинския съвет - повече от втория и третия взети заедно. ГЕРБ, които управляваха 18 години, дори не отидоха на балотаж. Това е оценката на хората за досегашното управление на партията. ПП-ДБ - "Спаси София" победи ГЕРБ на тези избори, ние ще сме тези, които ще определяме дневния ред и управляваме София", коментира Борис Бонев.

Общинският съветник е категоричен, че машините на първия тур са били премахнати, за да има невалидни бюлетини.

"ГЕРБ нямат легитимност да управляват в София повече. Да съм председател на Общинския съвет или кмет на София не ми е било фикс-идея. Аз съм работил за София, дори без да съм общински съветник. Няма как да знаем какво е финансовото състояние на града, ако ние не направим ревизия. Представители на нашето обединение вече провеждаме срещи с работещи в администрацията, за да получим сведения докъде са стигнали различни проекти, доста притеснителни неща научаваме. Напълно е възможно София да изгуби още десетки милиони левове по проектите за изграждане на канализация, по проектите за ремонт на централната градска зона. Сроковете за усвояване на тези средства изтичат в края на тази година", заяви Бонев.

Според него с всяка една от политическите групи може да се намерят допирни точки. Бонев отбеляза, че продължава както строителството на детски градини, така и на метрото.

"Имената на зам.-кметовете до голяма степен са ясни, защото те преминаха през доста дълъг процес на номинация, в която трябваше да представят своите приоритети, начин на работа. И накрая да бъдат одобрени, най-вече от Васил Терзиев. Това е изцяло негово решение. Съвсем скоро ще бъде представен. Ще предложим и нова структура на администрацията, защото не е логично ресор "Здравеопазване" и ресор "Администрация" да са с един зам.-кмет. Последните седмици чувам, че хора от администрацията са плашени, че на власт идваме ние и ще "режем глави", ще ги уволняваме. Няма да има чистки и смени", заключи Бонев.

Гледайте целия разговор във видеото.