България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Излез от екрана": Можете ли да преборите зависимостта си от смартфона?

Ния Петрова и Евгени Кирилов алармират за опасното пристрастяване към устройствата и приложенията

09.11.2023 | 08:23 Редактор: Тодор Петров

Фестивалът "Излез от екрана" отправя призив за борба със зависимостта от интернет. Той ще се проведе днес и утре в столицата.

Организаторът Ния Петрова сподели в студиото на "България сутрин", че той е продължение на проекта от миналата година "Не вярвай на очите си". 

"Осъзнахме, че има огромен език на омразата и е много трудно за младежите да излязат от екраните и да минат офлайн. Има опция в телефона, която да ти покаже колко време стоиш на екран в рамките на 24 часа и колко се използва дадено приложение. Направихме експеримент. За жалост, аз стоя 4 часа и 53 минути. Това е много малко на фона на това, което младежите прекарват на телефоните. Почти изцяло социалният им живот е там", каза тя.

Инициаторите на фестивала искат да покажат на младите хора, че вместо да пишат злобен коментар, може да опитат да създадат статия, която хем да бъде позитивна, хем да изкаже мнението им, ако то е негативно.

Инфлуенсърът Евгени Кирилов, който е посланик на проекта "Излез от екрана", призна пред Bulgaria ON AIR, че около 70% от времето си прекарва именно на телефона.

"Усетих, че изпитвам тревожност, когато телефонът не ми е в ръката или около мен. Колкото повече време прекарваме на телефона, толкова по-малко време прекарваме с приятелите и близките си хора. Това ме накара да бъдат част от проекта", коментира той.

По думите му голяма част от изкуството вече е насочено към социалните мрежи, което не помага за това младежите да излязат от екрана. 

"Един младеж използва средно 6 приложения на телефона си, комуникират единствено през чат, което води до загуба на социални контакти. Приложенията вече ви довършват думите и изреченията - това води до неграмотност, младежите забравят как се пишат някои думи", алармира Евгени Кирилов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Pixabay