Децата, които прекарват много време пред екраните, имат мозъчни нарушения

Малчуганите, при които се наблюдава дефицит в способностите, са имали затруднения да контролират емоциите си

22.02.2023 | 14:39 Редактор: Вяра Димова
Децата, които прекарват много време пред екраните, имат мозъчни нарушения

Прекарването на прекалено много време пред екраните на електронните устройства в детска възраст е свързано със значителни нарушения на когнитивните функции. Тези промени продължават да бъдат видими след 8-годишна възраст. Това са показали данните от 506 деца, които са участвали в проучването GUSTO още след раждането.

Когато са били на 12 месеца, родителите е трябвало да дадат информация за средния брой часове, прекарани пред екраните през всяка седмица. В зависимост от това, децата са били разпределени в 4 групи: прекарване на по-малко от 1 час, 1-2 часа, 3-4 часа и повече от 4 часа.

При навършване на 18-месечна възраст, активността на мозъка е била оценявана чрез електроенцефалография - ЕЕГ, която се характеризира с висока чувствителност към промените в мозъчната активност. 

Резултатите са показали, че децата, които са прекарвали повече време пред екрана, са имали по-голямо количество нискочестотни вълни, което е признак за липса на когнитивна бдителност и реактивност. С цел да установят дали промените в мозъчната дейност са продължили да се влошават в по-късните етапи на детството, учените са наблюдавали показателите в три отделни етапа - на 12 и 18- месечна възраст и после на 9-годишна възраст.

Колкото по-висока е била продължителността на времето, прекарано пред екрана, толкова повече нарушения в мозъчната дейност и когнитивния капацитет са били наблюдавани.

Децата, при които се е наблюдавал дефицит в способностите за изпълнение на дейности, са имали затруднения да контролират импулсите и емоциите си. Освен това, те трудно са поддържали концентрацията си при необходимост от изпълнение на многостепенни задачи или такива с повишена трудност. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay