България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Актуализирането на данъчните оценки на имотите ще доведе до по-високи такси

Адв. Адриана Янчина: Съветвам всички да изповядват сделката на реалната продажна цена

08.11.2023 | 07:58 Редактор: Тодор Петров

Едно от последните предложения на финансовото министерство е данъчната оценка на имотите да се актуализира на всеки две години, за да достигне пазарната цена на жилищата. 

Адвокат Адриана Янчина обясни в студиото на "България сутрин", че данъчната оценка се определя от различни компоненти към Закона за местните данъци и такси. Включени са няколко компонента, като предложението е да се промени базата на данъчна основа, за да може данъчните оценки да достигнат пазарната цена на имотите.

По думите на адв. Янчина, в момента данъчната оценка е в пъти по-ниска от реалната продажна цена, а данъчните оценки не са актуализирани в последните 10-20 години. В същото време ръстът в цените на имотите е около 50% за София и по-големите градове в страната.

Законодателните промени са предложени от Националното сдружение на общините, отбеляза адв. Янчина пред Bulgaria ON AIR и добави, че именно общините искат актуализиране на данъчните оценки, за да получават по-големи приходи от данък "сгради". 

"Това ще доведе до увеличаване на такса "битови отпадъци", тъй като те са обвързани с данъчната оценка на един имот. Може би през 2025 г. ще бъдат измислени по-справедливи схеми, защото в момента данък "битови отпадъци" се определя на база данъчна оценка, независимо колко души живеят в едно жилище", каза още юристът.

"Много хора предпочитат да изповядат сделка на база данъчната оценка, защото заплащат по-малки такси. Това крие големи рискове и съветвам всички да изповядват сделката на реалната продажна цена. Ако впоследствие се стигне до отстраняването им от имота, ще получат само цената, която е записана в нотариалния акт, а не реално заплатената цена", подчерта адв. Янчина.

Гостът добави, че ако цените на жилищата паднат, това ще намали и данъчните оценки. НСИ черпи данни от имотния избор за извършените сделки, стана ясно още от думите на адв. Янчина.

"Това ще доведе до по-високи данъци и по-скъпи такси при изповядване на сделките. Около 30% ще се вдигне данъчната оценка на имотите, като това ще стане поетапно", изтъкна адв. Янчина.

Гледайте целия разговор във видеото.