Втори сме в ЕС по ръст на цените на имотите, в Европа те поевтиняват

За едно тримесечие цените на жилищата в страната ни са нараснали с 4,3%

04.10.2023 | 13:03 Редактор: Вяра Димова
Втори сме в ЕС по ръст на цените на имотите, в Европа те поевтиняват

България е на второ място в Европейския съюз по ръст на цените на жилищата на тримесечна и на годишна база през второто тримесечие на тази година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Жилищата у нас продължават да поскъпват, докато в ЕС и Еврозоната те са отбелязали първия си годишен спад от първото тримесечие на 2014 г.

В друг индекс, съставян всяко тримесечие от консултантската компания Knight Frank, България е на девето място сред най-бързо растящите жилищни пазари в света.

За едно тримесечие цените на жилищата в страната ни са нараснали с 4,3%, като в ЕС само Литва отчита по-голямо покачване с 5,1% през второто тримесечие, а Естония е на трето място с ръст от 3,8 на сто, отчитат от Евростат. 11 страни членки на ЕС регистрират спад на цените на жилищата на тримесечна база, а в 15 страни те са нараснали. Най-голям е спадът в Словакия (-3,9%), следвана от Люксембург (-2,7%) и Унгария (-1,7%).

България е на второ място в Съюза и по годишно покачване на цените на жилищата с повишение от 10,7 на сто, като отстъпва само на Хърватия (+13,7%), а Литва е на трето място с ръст от 9,4 на сто.

Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, девет отчитат годишен спад на цените на жилищата през второто тримесечие, а в 17 те са нараснали. Германия, която е най-голямата икономика в Европа, отбелязва най-голям годишен спад на цените от 9,9%, следвана от Дания (-7,6%) и Швеция (-6,8%). На ниво ЕС и Еврозона цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 1,1% и 1,7%.

Евростат публикува и по-дългосрочна статистика за изменението на цените на жилищата между 2010 г. и второто тримесечие на 2023 г. За този 13-годишен период цените на жилищата в България са нараснали със 75%, а наемите са нагоре с около 30 на сто. Това е над средния ръст на ниво ЕС както на цените на жилищата (+46%), така и на наемите (+21%).

Турция остава лидер в класацията с поскъпване на жилищата от 96% на годишна база през второто тримесечие, следвана от Литва и Хърватия, които отчитат ръст на цените от съответно 15,3% и 14%.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)