Спадът в цените на жилищата в света е приключил, очаква се нов ръст през 2024 г.

Прогнозите за двуцифрено поевтиняване не се сбъднаха

05.09.2023 | 10:02 Редактор: Юлиан Христов
Спадът в цените на жилищата в света е приключил, очаква се нов ръст през 2024 г.

Спадът на цените на жилищата в света напоследък до голяма степен е приключил, като очакванията са средните жилищни цени на големите пазари да намалеят по-слабо от прогнозите в началото на годината и да нараснат през 2024 г., сочи допитване на Ройтерс сред имотни анализатори.

Двуцифрените понижения на цените, които анализаторите прогнозираха по-рано тази година заради растящите лихви по ипотечните кредити, не са се сбъднали напълно, тъй като по-високите спестявания на домакинствата, ограниченото предлагане и растящата имиграция са ограничили спадовете.

Значително по-високите лихви по ипотечните кредити в резултат на над едногодишно вдигане на лихвите от ключови централни банки не са засегнали всички хора.

Много собственици на жилища, които са взели евтини ипотечни кредити в дългия период на почти нулеви лихви, особено тези в САЩ, са решили да останат в дома си. Това ограничава предлагането и активността на жилищния пазар.

Но това е лоша новина за купувачите на първо жилище, които от години остават встрани от пазара заради затегнатото предлагане и бяха изключени от него заради силния ръст на цените по време на пандемията от Ковид-19, когато собственици на съществуващи жилища предлагаха по-високи от техните оферти и тласнаха цените на жилищата до двуцифрен годишен ръст.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
цигански бараки
преди 2 месеца
Никога няма да си дам спестяванията за някоя грозна панелка в София...Ако ще давам такава сума ще е за нещо в реставрирана страна...Слезте на земята... Сигнализирай за неуместен коментар