България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тестове и грешки в системата: Самолетен режим на телефона и няма да сте част от BG-ALERT

Много малко граждани са обучени как да действат при определени сигнали, каза доц. Милен Иванов

07.11.2023 | 07:56 Редактор: Вяра Димова

Започва планирането тестване на системата BG-ALERT, съобщиха от МВР. Преди дни загадъчни съобщения със силен звуков сигнал и вибрация изплашиха много граждани. Днес сигналът за предупреждение ще бъде в Габрово.

"Не сме последни този път в ЕС. В средата сме. Това е полезна система за управлението при кризи на държавата и на населението. Тя допълва съществуващите такива. Системата може да бъде задействана регионално, където има необходимост. Често такива бедствия са регионални", обясни бившият шеф на Академията на МВР доц. Милен Иванов в студиото на "България сутрин".

Съобщението днес в Габрово няма да се различава много от предишното, текстът може да е по-информативен, стана ясно от думите му.

"Преди да бъде въведена в реална експлоатация, тя трябва да бъде тествана. Нормално е по време на тестовете да има и бъгове в системата. Всички телефони ще получат сигнал. При по-старите съобщението ще е малко по-неясно заради проблеми в операционната система. Ако е на самолетен режим, няма да получите известяване. Ако е на безшумен режим - ще получите", уточни зам.-ректорът на Академията на МВР.

За да се разшири получената информация, трябва да се влезе през интернет в сайт, напомни доц. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

"Колко хора могат да влязат в сайт през мобилните си телефони? При една криза, бедствие, вероятността да работи интернет е относителна. Системата може да бъде задействана и от кметски наместник", каза бившият шеф на Академията на МВР и добави, че това е силно притеснително.

"Колкото повече хора могат да оперират с такава система, толкова вероятността тя да бъде задействана грешно е голяма. Много малко граждани са обучени как да действат при определени сигнали. Трябва да има целенасочено обучение", настоя доц. Иванов.

Гостът коментира и излязлата вчера информацията, че "Хамас" държи заложници с български произход.

"Ако в даден район на света живее гражданин с български паспорт, той не е длъжен да уведоми държавата. Ако се случи ситуация като тази в Газа, държавата ще разбере през консулските служби, че има българи в района, ако са потърсили помощ. Държавата няма система да наблюдава в реално време всички граждани, които живеят или пътешестват в дадена точка на света. Можем да поддържаме връзка с властите в Израел и Египет", заяви зам.-ректорът на Академията на МВР.

Гледайте целия разговор във видеото.