Без излишен стрес - между 7 и 29 ноември официално задействат BG-ALERT

Миналата седмица тя беше пусната по погрешка

06.11.2023 | 07:22 Редактор: Искра Ангелова

Системата за известяване BG-ALERT, която миналата сряда обезпокои хиляди българи, ще бъде официално изпробвана между 7 и 29 ноември. Днес от МВР, пожарната, представители на мобилните оператори и на фирмата-изпълнител по проекта ще оповестят подробности за началото на планираните тестове на системата.

Миналата седмица стотици абонати на един от мобилните ни оператори бяха стреснати от непредвиденото изпращане на сигнала за бедствие по телефоните. Тогава от мобилния оператор обявиха, че става въпрос за човешка грешка.

Предвижда се на 29 ноември от 12 до 12:30 през деня да се проведе национален тест в страната. Тогава ще бъде излъчвано съобщението, съдържащо текст на български и английски език, съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран безшумен режим на телефона.

Главен комисар Александър Джартов уточни, че тези съобщения ще са част от системата за ранно предупреждение на населението, а право да пускат предупреждение ще имат само министри, областни управители, кметове и кметски наместници в рискови райони. Първи ще получат съобщението в област Габрово.